Dolmades

Anders, Hapje, 20 personen, Mediterraan.
Wachten: 60 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 10-03-2009 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 100 gram Wijnbladeren
  • 125 gram Rijst (middelgrote korrel)
  • 0,5 kleine Ui (gesnipperd)
  • 1 el Olijfolie
  • 25 gram Geroosterde pijnboompitten
  • 1 el Krenten (optioneeel)
  • 1 el Verse dille (fijn gehakt)
  • 1 el Verse munt (fijgehakt)
  • 1 el Peterselie (fijngehakt)
  • 0,4 dl Olijfolie (Extra vierge)
  • 1 el Citroensap
  • 2,5 dl Kippen- of groentebouillon
  • Zout
  • Peper

Bereiden

* Zet de wijnbladeren onder koud water en laat ze 15 minuten weken. * Dep ze droog en verwijder de steeltjes. * Houd 2-3 wijnbladeren apart en gooi bladeren met gaten weg. * Giet kokend water over de rijst en laat 10 minuten weken. * Giet de rijst af. --- * Doe de rijst, gesneden ui, olie, gesneden kruiden en zout en peper in een grote kom en meng goed.-- --- * Leg enkele bladen met nerven naar beneden op een vlak werkbald. * schep 1/2 el van de vulling in het midden van het blad. * Vouw de steelkant van het blad over de vulling, vouw de linker- en rechterkant naar het midden en rol het geheel stevig op. * Maak zo 20 dolmades. --- * Bedek de bodem van een grote pan met dikke bodem met de achtergebleven bladeren en besprenkel ze met 1 el olie.(extra) * Leg de dolmades in een enkele laag in de pan en giet de rest van de olie (extra)en het citroensap erover. --- * Giet de bouillon erover en dek ze af met een bord. * Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de dolmates afgedekt 45 minuten zachtjes koken. * schep de dalmades uit de pan en serveer ze warm of koud.

Bronvermelding