Menu
Dolmades
Ingrediënten
- 100 gram Wijnbladeren
- 125 gram Rijst (middelgrote korrel)
- 0,5 kleine Ui (gesnipperd)
- 1 el Olijfolie
- 25 gram Geroosterde pijnboompitten
- 1 el Krenten (optioneeel)
- 1 el Verse dille (fijn gehakt)
- 1 el Verse munt (fijgehakt)
- 1 el Peterselie (fijngehakt)
- 0,4 dl Olijfolie (Extra vierge)
- 1 el Citroensap
- 2,5 dl Kippen- of groentebouillon
- Zout
- Peper
Bereiden
* Zet de wijnbladeren onder koud water en laat ze 15 minuten weken.
* Dep ze droog en verwijder de steeltjes.
* Houd 2-3 wijnbladeren apart en gooi bladeren met gaten weg.
* Giet kokend water over de rijst en laat 10 minuten weken.
* Giet de rijst af.
---
* Doe de rijst, gesneden ui, olie, gesneden kruiden en zout en peper in een grote kom en meng goed.--
---
* Leg enkele bladen met nerven naar beneden op een vlak werkbald.
* schep 1/2 el van de vulling in het midden van het blad.
* Vouw de steelkant van het blad over de vulling, vouw de linker- en rechterkant naar het midden en rol het geheel stevig op.
* Maak zo 20 dolmades.
---
* Bedek de bodem van een grote pan met dikke bodem met de achtergebleven bladeren en besprenkel ze met 1 el olie.(extra)
* Leg de dolmades in een enkele laag in de pan en giet de rest van de olie (extra)en het citroensap erover.
---
* Giet de bouillon erover en dek ze af met een bord.
* Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de dolmates afgedekt 45 minuten zachtjes koken.
* schep de dalmades uit de pan en serveer ze warm of koud.