Appel- en bramenkoek

Gebak, Brunch, 8 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 02-04-2009 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 350 tot 400 gram Bloem
  • 1/2 tl zout
  • 50 gr fijne suiker
  • 3 gr gedroogde gist
  • 2 eieren
  • 1/2 tl vanilleextract
  • 1/2 citroen, de geraspte schil
  • 1/4 tl kaneel
  • 1,25 dl lauwwarme melk
  • 50 gr boter op kamertemp.
  • VOOR HET BELEG:
  • 1 ei, losgeklopt met el. room en kaneel
  • 1 kleine appel
  • 375 gr bramen
  • 1/2 citroen, gerastpe schil
  • 50 gr zelfrijzend bakmeel
  • 25 gr gemalen amandelen
  • 1/4 tl kaneel
  • 50 koude boter
  • 2 el suiker
  • 2 el bruine suiker
  • 25 gr geschaafde amandelen

Bereiden

DEEG: Meng eerst de droge ingredienten doorelkaar, dan in andere kom de vloeibare ingredienten, behalve de boter. Roer dit weer door de droge ingredienten tot je een matig zacht deeg hebt. Voeg evt. bloem toe als nodig is (aangeraden wordt 400 gram totaal). Dan de boter erbij en 10 minuten kneden (handig in de broodmachine). In kom leggen, afdekken met theedoek en ruim 1 uur laten rijzen op kamertemperatuur. (of in de koelkast de hele nacht). Sla het deeg dan terug en leg het in de vorm. 10 tot 15 minuten laten staan, dan inkwasten met het ei-roommengsel (van het beleg). Appel en bramen in stukjes mengen met de citroenschil. Kruimellaag maken van bloem, gemalen amandelen, kaneel en boter. Dan de twee soorten suiker en amandelen erdoor roeren. Schep het fruit op het deeg, dan de kruimellaag. Zet de koek 15 min in een oven op 200 graden.Dan nog 20 minuten op 180 graden, tot de randen goudbruin en gezwollen zijn (maar ze zijn niet krokant!)

Materialen

bakblik van 20-30 cm

Bronvermelding