Gazpacho van pruimtomaten met basilicumschuim

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 29-04-2009 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 6 rijpe pruimtomaten of grote trostomaten

Bereiden

6 rijpe pruimtomaten of grote trostomaten 1/2 geschilde komkommer 1/4 bloemkool in kleine stukjes 2 fijngesneden teentjes knoflook 2 verkruimelde, gedroogde chilipepertjes 1 grote ui, in blokjes gesneden 1/2 liter koude groentebouillon versgemalen peper en zout 1/3 rode, 1/3 groene, 1/3 gele paprika in kleine blokjes gesneden 2 eetlepels extra vierge olijfolie Voor het basilicumschuim: 1/8 liter slagroom 4 eetlepels groentebouillon 4 eetlepels vers gesneden basilicum + blaadjes Voor de garnering peper en zout Bereiding Serveer alle ingredienten apart in kleine kommetjes als extra garnering in de soep. Serveer eventueel ook kleine broodcroutons. Doe alle ingredienten, behalve de olijfolie in de mixerblender en pureer de ingredinten goed fijn. Meng geleidelijk de olijfolie erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zout. Wrijf het mengsel door een fijne zeef en laat het goed koelen. In de tussentijd het basilicumschuim maken door de bouillon met de slagroom aan de kook te brengen en de basilicum toevoegen. 1 minuut laten doorkoken en op smaak brengen met peper en zout. In de mixer blender goed fijn pureren en laten afkoelen. Vlak voor het serveren schuimig kloppen met een staafmixer. De koude soep even goed doorroeren en in koude, diepe borden of kommen scheppen. Het schuim in het midden scheppen en garneren met een topje basilicum.

Bronvermelding