Moussaka

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Voorbereiding: 60 minuten, Bereiding: 35 minuten,

Laatst aangepast: 04-09-2016 | 18 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines, in plakken
  • 1 grote ui, gesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 4 ons rundergehakt
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 4 grote tros- of pomodoritomaten, in stukken gesneden
  • 1 dl witte wijn
  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 2,5 dl melk
  • 1 ei
  • 100 gram Parmezaanse kaas (vers geraspt)
  • olijfolie
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereiden

1.Gehaktsaus: Verhit wat olie in een braadpan en bak de ui ca. 4 minuten. Voeg één teentje knoflook toe en bak dit 1 minuutje mee. Voeg gehakt toe en roer het om tot het begint te garen. Voeg dan de kaneel en korianderpoeder toe. Roer dit goed om en voeg de tomaten en wijn erdoor. Laat het mengsel ca. 20 minuten op zacht vuur garen. Breng de saus op smaak met zout en peper en voeg de peterselie toe. 2. Aubergine voorbereiden onder de grill van de oven(of grillpan): Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat ze op keukenpapier uitlekken (ca. 20 minuten). Roer één uitgeperst teentje knoflook door ongeveer 4 eetlepels olijfolie. Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier. Verhit de grill van de oven of de grillpan. Met (siliconen)kwastje of keukenpapier de plakken met olie bestrijken en in de oven (of grillpan) ongeveer 2-3 minuten per kant grillen tot ze er gaar uitzien. (In de oven ca. 4 minuten per kant) Op keukenpapier bewaren tot gebruik. 3. Bechamelsaus: Smelt de boter, voeg de bloem in een keer toe en laat dit al roerend goed opnemen door de boter. Voeg de melk toe en roer tot er een mooie gladde saus ontstaat. Klop het ei erdoor, van het vuur af (eerst beetje saus toevoegen en dan bij de saus zelf). Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Roer de helft van de Parmezaanse kaas erdoor. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep 1/3 deel van de gehaktsaus in een ovenschaal. Verdeel aubergineplakken erover. Ga zo door tot het op is. Dek de schotel af met met de bechamelsaus en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de moussaka in het midden van de oven in 35 minuten mooi bruin. Lekker met rijst. Voor wat meer vulling kun je ook gekookte aardappelen toevoegen. Oorspronkelijk recept uit Tip Culinair 2000 en als favoriet herhaald in Tip Culinair 2006, nr. 5; de quorngehakt is door mij vervangen door rundergehakt. De aubergineplakken kunnen ook geroosterd worden in de grillpan.

Materialen

Ovenschaal. Bakplaat bekleed met aluminiumfolie.

Bronvermelding