Asperge-rolletjes (gegratineerd)

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 45 minuten,

Laatst aangepast: 05-01-2006 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 1/2 kg witte asperges
  • 12 plakken gekookte achterham
  • 25 g boter
  • 20 g bloem
  • 1 1/2 dl slagroom
  • 1 eidooier
  • 50 g geraspte licht belegen kaas
  • 1/2 bosje peterselie
  • zout, peper, nootmuskaat

Bereiden

Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 200 C. Schil de asperges en snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg. Vet een ovenschaal in met boter. Bereiden: Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water weer aan de kook. Neem nu de pan direkt van het vuur en laat de asperges 15 tot 20 min (niet langer) afgedekt in het hete water liggen. Laat de asperges uitlekken.Het kookvocht op hoog vuur inkoken tot ca 4 dl. Rol in elke plak ham 2 tot 4 asperges. Leg de aspergerolletjes in de ingevette ovenschaal. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en laat dit ca 3 min bakken. Voeg het ingekookte aspergevocht toe en roer tot een gladde saus. Laat de saus op zacht vuur ca 5 min koken en breng haar op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de slagroom en de eidooier erdoor en laat de saus nu niet meer koken. Schenk de saus over de aspergerolletjes en strooi de kaas erover. Gratineer de asperges in het midden van de oven in ca 15 min. Bestrooi ze voor het serveren met peterselie.

Bronvermelding