'Espuma van Irish coffee', verz. door Carlotta

Anders, Drankje, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 08-03-2019 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 ml sterke koffie ........

Bereiden

Volg het recept en giet het gezeefde of gepureerde mengsel in de sifon (een soort spuitbus onder druk). Breng een gasvulling (N20) aan en zet zo de fles onder druk. De patronen zijn te koop in kookwinkels. 1 patroon is voldoende voor 500 ml. - 270 ml room met laag vetgehalte 15 cl Ierse whisky 200 ml sterke koffie 4 eetl poedersuiker beetje gemalen koffie - 1. Vermeng de koffie met de andere ingrediënten, behalve de gemalen koffie. Giet het mengsel in de sifon en zet onder druk. Zet koel weg. 2. Spuit in glaasjes en werk af met een beetje gemalen koffie.

Materialen

Espuma (lees: schuim)... Het is weer eens wat anders. Espuma is een uitvinding van de meester van de bizarre keuken: Ferran Adria, chef-kok in het Spaanse restaurant El Bulli. De bereidingswijze bestaat erin de ingrediënten met gelatine in een spuitbuis onder druk, de sifon, te bereiden. Men bekomt zo erg luchtige schuimbereidingen die in tegenstelling tot de klassieke mousse worden gemaakt zonder toevoeging van eieren en room. - Enkele voordelen van deze bereidingswijze (volgens de uitvinder): - Meer smaak doordat enkel de ingrediënten hun smaak geven aan het gerecht. (geen eieren of room). - Gezonder omdat alle vitaminen en proteinen worden behouden. (geen extra vetten). - Lichter omdat er lucht wordt toegevoegd (N2O). - Betere bewaring omdat de sifon luchtdicht is. Een nadeel is dat de sifon behoorlijk prijzig is.

Bronvermelding