Rode bieten haringsalade met appel

Salades, Hoofdgerecht, 2 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 01-02-2022 | 32 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 (goede) zoute haringen
  • 250 gram gekookte rode bieten
  • 2 zure appels
  • 1 grote ui (of van de visboer, lekker fijn gesneden!)
  • 2 stuks augurken
  • 3 eetlepels azijn (uit potje van de augurken!)
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout en peper
  • een beetje suiker
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • 4 toefjes dille

Bereiden

Let op: salade moet minstens drie uur intrekken! Eventueel de bieten koken, ongeveer 1 uur in een ruime pan water. Even laten afkoelen en het vel er afstropen. De bietjes in kleine blokjes snijden. De appels schillen en in kleine blokjes snijden. De ui pellen en fijnsnipperen. De augurken in blokjes snijden. Alles in een kom doen en door elkaar mengen. In een kommetje een sausje roeren van de azijn, de olie, de mayonaise, wat peper en zout en een snufje suiker. Het sausje met de bieslook door de salade mengen. Afgedekt in de koelkast minstens 3 uur laten intrekken. De haringen in stukjes van 2 cm. snijden en door de salade scheppen. Garneren met een toefje dille. Serveren met brood of roggebrood. Geschikt als hoofdgerecht voor twee personen en als voorgerecht voor vier personen. In het kookboek (1994, 6e druk), staat het recept met aardappel ipv bietjes. In eerdere edities staat het wel met bietjes, veel lekkerder en een klassieker. Vandaar deze verandering.

Materialen

snijplank, mes, kom, kommetje, koelkast.

Bronvermelding