Menu
Gegratineerde zuurkoolstamp met snelle hachee
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
Bereiden
VOOR DE ZUURKOOLSTAMPPOT: 1 kg aardappelen (geschild in gezouten water), 500 gr (wijn-)zuurkool, 2 dl witte wijn, 1 dl ananassap, 5 kruidnagels, 3 blaadjes laurier, 5 jeneverbessen (gekneusd), boter, geraspte belegen kaas.
VOOR DE SNELLE HACHEE:50 gr boter, ca 400 gr varkenshaas (in blokjes, zout en peper erover), 2 grote uien (grof gesnipperd), 1 el bloem (gezeefd), 1 dl witte wijn, 1 pot wildfond (bv Lacroix), 5 laurierblaadjes, 5 kruidnagelen, 5 jeneverbessen, 1 el tijm (gedroogd), 50 gr ijskoude boter (in blokjes).
Voorbereiding
Zie ingr. lijst; verwarm de oven voor op 220 gr C.
Bereidingswijze
Bak het varkensvlees aan in de boter, voeg de uien toe en bak nog even mee tot ze zacht zijn. Strooi er de bloem over, bak ook die even mee en blus af met de witte wijn en de fond. Laat aan de kook komen; voeg de laurier, jeneverbessen, kruidnagels en tijm toe en laat op een zacht vuurtje ca 30 minuutjes zacht pruttelen. Kook intussen de aardappels in 20 minuutjes gaar; laat de zuurkool in dezelfde tijd gaar pruttelen in de wijn/ananassap met laurier, jeneverbessen en kruidnagels. Haal de specerijen uit de zuurkool maar hou kookvocht in de pan, giet de aardappels af en laat droogstomen, vet een ovenschaal in met boter.
Serveertips
Stamp de aardappels tot puree met melk of zure room, meng de zuurkool met kookvocht erdoor tot een luchtige puree en schep in de beboterde ovenschaal. Strooi er royaal belegen kaas over, laat die smelten en zet dan nog even onder de grill om te gratineren. Maak de hachee af met de ijskoude blokjes boter, laat wat binden en draai het vuur uit.
Serveren: een flinke punt van de zuurkoolschotel met een schep uien/vlees met royaal stoofvocht eromheen