Indiase Kipcurry, zoals kipcurry uit India hoort te smaken

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Indiaas.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 21-07-2015 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr. uien
  • 6-8 tenen knoflook
  • 2-3 cm gember
  • 1 eetl. komijnzaadjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 eetl. gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 theel. zout
  • 2 theel. garam masala
  • 1/2 theel. kurkuma
  • 1/2 theel. chilipoeder
  • 1 blik tomaten of 500 gr. tomaten (kleingesneden)
  • 750 gr. kip (drumsticks, dijen, filet) zonder vel
  • 2-3 eetl. olie (zonnebloem, mais)
  • 300 ml. water
  • 2 eetl. koriander blaadjes

Bereiden

Begin met het maken van de masala: Snij de uien grof, snijd de gepelde knoflookteentjes in plakjes en schil de gember en snijd die ook in plakjes. Maak hier m.b.v. staafmixer of keukemachine een puree van. Doe het komijnzaad en de laurierblaadjes in een kommetje. En maak ook een kommetje met de overige droge specerijen (t/m chilipoeder). Snijd evt. de kip in kleinere stukken. In India nemen ze een hele kip van ongeveer 1 kilo, die wordt ontveld en in zo'n 12-16 stukjes gesneden, maar alles werkt, al vind ik de saus het het lekkerst als er een botje in de kip zit. Ontvellen van drumsticks of kipkarbonaden lukt goed m.b.v. een stuk keukenpapier. Verhit de olie en als hij heet is, gooi er dan het komijnzaad en de laurierblaadjes in. Als de komijnzaadjes gaan springen, kan je de ui-, knoflook-, gemberpasta (de masala) toevoegen. Onder goed roeren lichtbruin laten worden, dit duurt wel zo'n 10-15 min.. Dan kun je de tomaten toevoegen en blijven roeren totdat al het vocht is verdwenen, weer zo'n 10-15 min.. Daarna de droge specerijen toevoegen, goed omroeren en dan de kip toevoegen. De kip in 5 min. aanbakken en goed vermengen met alle specerijen. Dan het water toevoegen en de kip in 15-20 min. gaar laten worden. Serveer gegarneerd met korianderblaadjes. Eet met rijst, chapati's, roti's of gewoon (stok)brood en groenten. Als je hem met rijst eet, moet de saus dunner zijn, dan wanner je hem met brood eet. De currysaus is ook goed te gebruiken voor een vegetarische curry; voeg dan ipv kip tofu, paneer (Indiase kaas) en/of groenten ( bv aardappel, bloemkool, sperziebone, wortels, doperwten, aubergines, courgettes) toe en iets minder water.

Materialen

Staafmixer of keukemachine.

Bronvermelding