'De lekkerste Amerikaanse hamburger' van een topkok

Brood/sandwiches, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 21-10-2009 | 9 keer bewaard

Ingrediënten

  • olijfolie

Bereiden

olijfolie 2 rode uien, geschild en fijn gehakt 4 sneeën brood, zonder korst 500g goede kwaliteit gehakt Peper en zout uit de molen 1 ei, geklopt een hand vol verse geschaafde parmesaanse kaas voor de pittige mayonaise 4 theelepels mayonaise 1 theelepels tomatenketchup Een snufje paprikapoeper or cayennepoeder het sap van ½ citroen voor het serveren 12 plakken geroosterde bacon, de beste die je kunt betalen 6 grote of 8 kleine hamburger broodjes 1 zachte ronde krop sla, gewassen en gesneden 4 tomaten, gesneden 6 augurken, gesneden een paar pickled chillies (van de toko) Je kunt de burgers in de over, op de barbecue of in een gloeiendhete grillpan klaarmaken. Als je de oven of barbecue wilt gebruiken: begin nu met voorverhitten! Doe een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en zet de pan op een laag vuur. Voeg de uiringen toe en bak de uien 10 minuten, totdat ze zacht worden. Haal de uiringen uit de pan om ze te laten afkoelen. Maal de sneeën brood fijn in een keukenmachine. Doe de uienringen, het gemalen brood en de overige hamburger ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar met je handen. Verdeel het gehaktmengsel in 6 gelijke ballen. Maak je handen nat en rol de ballen naar burgervormige lappen van ongeveer 2cm dik. Vet een bakplaat in en leg de burgers op de bakplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Dek de bakplaat af met keukenfolie en zet de bakplaat minimaal een uur in de koelkast, zodat de burgers stevig worden. Dit is een perfect moment om de spicy mayonaise te maken! Doe alle ingrediënten in een com, mix het goed door elkaar en de mayonaise is klaar! Als je een grillpan gebruikt moet de pan flink heet zijn voordat je de burgers in de pan left. Hoe je de hamburgers ook klaar wil maken, ze moeten ongeveer 3 tot 4 minuten per kant bakken. Het zou kunnen dat niet alle hamburgers tegelijkertijd in de pan passen. Wanneer de hamburgers aan één kant bijna klaar voeg je de bacon toe. Bak de bacon totdat deze knapperig is. Als de bacon klaar is en de burger er lekker uitziet snij de je hamburgerbroodjes door midden (ze zijn het lekkerst als je ze even opwarmt, op de grill). Leg de bacon op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Als alles klaar is leg je de hamburger op het broodje, voeg je alle toppings en je spicy mayonaise toe (je weet hoe je een hamburger moet beleggen, toch?!) en serveer je het broodje met salade en gebakken aardappeltjes. Heerlijk!

Bronvermelding