Tomatensaus voor bij de pasta, of als basis voor soep

Pasta, Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 04-12-2009 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 750 gram pomodori tomaten
  • 2 kleine sjalotjes, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 kleine gedroogde chili, gestampt in de vijzel
  • 1 blikje tomatenpuree (Aldi!)
  • 2 laurierblaadjes
  • snufje suiker
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 1/2 theelepel gedroogde Provencaalse kruiden
  • 1,5 theelepel gedroogde oregano
  • 1 handje platte peterselie, fijngehakt

Bereiden

Kruis de konten van de tomaten in en breng ruim water zonder zout aan de kook. Blancheer de tomaten per stuk voor 30 seconden en koel ze daarna gelijk in ijswater. Als de tomaten allemaal wat zijn afgekoeld, haal dan de velletjes er af en snijd ze in kwarten. Zaadjes er ook uithalen en weggooien en dan de kwarten in kleine stukjes snijden. De sjalotjes in een beetje olie in een pan met dikke bodem glazig bakken en dan knoflook en chili erbij. Dan het blikje tomatenpuree en 1 mok met water. Even tot saus roeren en dan de tomatenstukjes en laurierblaadjes erbij. Goed door elkaar roeren. Dan suiker, zout en de gedroogde kruiden erbij, proeven. Dan de pan op een klein pitje met deksel er op lekker laten sudderen, totdat de tomatenstukjes zacht zijn en het al meer een saus begint te worden. Peterselie ook zo halverwege toevoegen. Verder laten sudderen totdat de gewenste structuur is bereikt, af en toe roeren. Als de saus te droog is, meer water erbij. Is de saus te nat, laat deze dan aan het einde even snel inkoken met de deksel van de pan. Laurierblaadjes er uit vissen en de saus kokend in de pot gieten. Gelijk deksel er op en dan plopt het deksel vanzelf vacuum tijdens het afkoelen, zodat de saus langer in de voorraadkast te bewaren is. Gelijk opeten kan natuurlijk ook.

Materialen

pan, schuimspaan, bak met ijsklontjes en water, schone grote jampot (of augurkenpot)

Bronvermelding