4 x Gehaktbrood

Hartige taarten, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 40 keer bewaard

Ingrediënten

  • 600 gram gehakt

Bereiden

GEHAKTBROOD1 Ingrediënten: 1 rond wit vloerbrood van 25 cm doorsnee, 2 uien, 150 gram belegen boerenkaas, 100 gram taugé, 5 takjes peterselie, 1 eetlepel olijfolie, 450 gram mager rundergehakt, 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels ketjap, 1½ theelepel sambal. Bereidingswijze: Snijd het kapje van het brood en hol het uit; verkruimel de inhoud. Snijd de kaas in kleine blokjes, snipper de uien, was de taugé en knip de peterselie fijn. Verwarm de oven voor op 225° C. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de uien. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de broodkruimels toe en verwarm het geheel 3 minuten. Voeg de taugé, sambal, mosterd en ketjap toe en roer alles goed door. Voeg naar smaak peper en zout toe. Neem de pan van het vuur en voeg de kaas en de peterselie toe. Vul het brood, zet het kapje erop en vouw er aluminiumfolie omheen. Bak het 25 minuten in de oven. GEHAKTBROOD 2 Ingrediënten: 750 gram gehakt, 1 geraspte ui, 2-3 eetlepels paneermeel, 2 eieren, een scheutje room, zout, peper, salie, 50 gram bruine suiker, ½ flesje tomatenketchup, een vleugje mosterdpoeder. Bereidingswijze: Maak het gehakt met de eieren, het paneermeel, de ui, zout, peper en de fijngewreven blaadjes salie aan. Voeg zoveel room toe dat het een smeuïg mengsel is geworden en kruid dat flink pikant. Vul een cakeblik hiermee en bedek het gehakt met een sausje van bruine suiker, ketchup en mosterdpoeder; het sauslaagje moet ongeveer 1 cm dik zijn. Bak het gehaktbrood ongeveer 1 uur in een matig warme oven (175° C). Laat het in de vorm circa 5 minuten afkoelen voor het op een schaal op te dienen.

Materialen

GEHAKT BROOD 3 Ingrediënten: 50 gram gevulde olijven, 1 literblik ratatouille, 250 gram rundergehakt, 250 gram varkensgehakt, 4 sneetjes witbrood, ½ liter water, 2 eieren, 1 ui, 1 eetlepel gehakte peterselie, een snufje paprikapoeder, versgemalen peper, zout. Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200° C. Vet een cake of broodvorm in en leg de gevulde olijven er gelijkmatig verdeeld in. Laat de ratatouille even in een zeef uitlekken, zodat het mengsel niet meer zo vochtig is. Doe het gehakt in een kom. Snipper de ui. Leg de sneetjes brood op een bord en giet er wat water over. Laat ze even weken, knijp de sneetjes dan uit en voeg ze met de gesnipperde ui, de peterselie, de eieren, het paprikapoeder en peper en zout aan het gehakt toe. Kneed alles goed door elkaar. Verdeel de helft van het gehakt over de olijven in de vorm en druk het losjes aan. Leg de ratatouille op het gehakt en verdeel de rest van het gehakt hierover. Zet de niet afgedekte vorm in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in 55 minuten gaar. GEHAKTBROOD 4 Ingrediënten: 500 gram rundergehakt, 1 fijngehakte ui, 3 goudrenetten, gemalen kruidnagel, 50 gram krenten, zout, peper 4 gekneusde jeneverbessen, 2 eetlepels zonnebloemolie, 6 plakjes mager gerookt spek. Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200° C. Schil de appels en haal er met een appelboor het klokhuis uit. Snipper 1 appel en snijd 2 appels in ringen. Meng het gehakt met de ui, de gesnipperde appel, een snufje kruidnagel, de krenten, zout, peper en de jeneverbessen en vorm er een ovaal gehaktbrood van. Bestrijk dit met 1 eetlepel olie en leg het in de ovenschaal. Beleg het gehaktbrood diagonaal met plakjes spek en bak het in de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Bak de plakken appel in een koekenpan in 1 eetlepel olie lichtbruin en leg ze op het gehaktbrood.

Bronvermelding