Bagels

Brood/sandwiches, Lunch, 8 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 12-01-2010 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,25 dl melk
  • 25 gram boter
  • 15 gram suiker
  • 10 gram verse gist of 5 gram gedroogde gist
  • 1 mespunt zout
  • 200 gram meel van harde tarwe
  • 1 eetlepel maanzaa, sesamzaad of grof zeezout

Bereiden

Breng de melk aan de kook, los de boter en de suiker erin op en laat tot handwarm afkoelen. Los de gist erin op en zet 10 minuten op een warme plek weg. Zeef boven een kom het meel en 1 theelepel zou, maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel erin. Meng tot een samenhangend deeg en kneed het deeg met de handen tot het elastisch is. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een vochtige doek. Laat het deeg ca 1 uur op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld. Kneed nogmaals en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol er bolletjes van. Duw met de duim in het midden een gaatje en maak het gat wat groter door het broodje rond de duim te draaien. Leg de bagels op een met bloem bestoven bakplaat dek ze af met een theedoek en laat ze 10 minuten staan. Kook in een grote pan 5 liter water en temper het vuur tot het water zachtjes kookt. Laat de bagels een voor een in het water glijden en schep ze, als ze na 15 seconden beginnen op te zetten, met een schuimspaan uit het water. Leg ze op een ingevette bakplaat en bestrooi ze met sesam-, maanzaad, of grof zeezouty. Bak ze in het midden van een voorverwarmde oven (200 graden C.) in ca 20 minuten gaar en laat ze op een rooster afkoelen.

Bronvermelding