Menu
Vegetarische erwtensoep
Ingrediënten
- 2 liter water
- 300 gram spliterwten
- 1 el zout
- 5 takjes peterselie
- 50 gram roomboter
- 1/4 knolselderij
- 1 prei
- 1/2 winterpeen
- 1/2 venkel knol
- 3 takjes rozenmarijn
- 2 theelepels sambal oelek
- 1 ui
- 200 gram Franse Bergkaas (scherpe smaak) van de markt
- 4 sneden bruin- of rogge brood
Bereiden
Dit is een lekker vegetarisch alternatief voor erwtensoep; iIn NL traditioneel bereid met varkersschouder, spek en natuurlijk rookworst. In NY is 'split-pea soup' iets voor de vega's, ik bedacht een variant die smaakt als de Nederlandse.
Het idee is wel dat alles goed doorgekookt is, en lekker dik wordt (dat komt door de knolselderij), dus niets als je een raw-food aanhanger bent.
Vul de soeppan met 2 liter water, de spliterwten en het zout
breng dit aan de kook
schep het schuim af
voeg daarna de peterselie toe
laat rustig doorkoken terwijl je alle groeten en de ui in kleine blokjes
snijdt
hak de rozemarijn heel fijn.
smoor alle groenten, de ui en rozemarijn in de roomboter in een wok of koekenpan met een deksel erop op een laag vuurtje
roer af en toe in de erwten en de smorende groenten.
als de erwten uit elkaar beginnen te vallen en de groenten gesmoord zijn tot een dik mengsel voeg de groenten dan bij de erwtensoep.
Kook dit nog een uurtje op een laag pitje
laat het liefst een nacht staan (hoeft niet in de koelkast)
als je de dikke soep de volgende dag opwarmt doe je er een beetje water en sambal bij.
Als je de soep hebt opgeschept doe je er fijn geraspte Franse Bergkaas overheen.
Natuurlijk serveren met bruin brood of roggebrood.
Materialen
een grote soeppan