Vegetarische erwtensoep

Soepen, Hoofdgerecht, 2 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 180 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 25-01-2010 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 300 gram spliterwten
  • 1 el zout
  • 5 takjes peterselie
  • 50 gram roomboter
  • 1/4 knolselderij
  • 1 prei
  • 1/2 winterpeen
  • 1/2 venkel knol
  • 3 takjes rozenmarijn
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 ui
  • 200 gram Franse Bergkaas (scherpe smaak) van de markt
  • 4 sneden bruin- of rogge brood

Bereiden

Dit is een lekker vegetarisch alternatief voor erwtensoep; iIn NL traditioneel bereid met varkersschouder, spek en natuurlijk rookworst. In NY is 'split-pea soup' iets voor de vega's, ik bedacht een variant die smaakt als de Nederlandse. Het idee is wel dat alles goed doorgekookt is, en lekker dik wordt (dat komt door de knolselderij), dus niets als je een raw-food aanhanger bent. Vul de soeppan met 2 liter water, de spliterwten en het zout breng dit aan de kook schep het schuim af voeg daarna de peterselie toe laat rustig doorkoken terwijl je alle groeten en de ui in kleine blokjes snijdt hak de rozemarijn heel fijn. smoor alle groenten, de ui en rozemarijn in de roomboter in een wok of koekenpan met een deksel erop op een laag vuurtje roer af en toe in de erwten en de smorende groenten. als de erwten uit elkaar beginnen te vallen en de groenten gesmoord zijn tot een dik mengsel voeg de groenten dan bij de erwtensoep. Kook dit nog een uurtje op een laag pitje laat het liefst een nacht staan (hoeft niet in de koelkast) als je de dikke soep de volgende dag opwarmt doe je er een beetje water en sambal bij. Als je de soep hebt opgeschept doe je er fijn geraspte Franse Bergkaas overheen. Natuurlijk serveren met bruin brood of roggebrood.

Materialen

een grote soeppan

Bronvermelding