Iraanse stoofschotel met zilverstelen, paksoy of snijbiet

Rijst, Hoofdgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 04-02-2010 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, in reepjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel zwarte Turkse uienzaad
  • 1/2 theelepel komijn
  • 125 gram rode linzen (afgespoeld in vergiet)
  • 75 gram snelkook zilvervliesrijst
  • 1 potje / blikje rode nierbonen
  • 6 á 7 ons zilverstelen of paksoy of snijbiet
  • 2 citroenen, uitgeperst
  • 3 deciliter volle yoghurt (Griekse of Turkse)

Bereiden

De zilversteel is een snijbiet waarvan de steel meer ontwikkeld is dan bij de gewone snijbiet. Zilversteel lijkt op Paksoy doch is familie van spinazie en heeft ook een hoog ijzergehalte, maar een mildere smaak. Van zilverstelen kun je zowel het blad als de steel gebruiken. Gebruik snijbiet (liefst veelkleurige) of evt. paksoy als alternatief. De uien fruiten in de olie. Kruiden erdoor roeren, dan linzen en rijst toevoegen en roeren tot alles met een laagje olie is bedekt. 1 Liter water en wat zout en peper toevoegen en aan de kook brengen, vuur laag draaien en alles 10-15 min. Laten koken. Zilverstelen wassen, fijnhakken en met de bonen (incl. kookvocht) toevoegen. Alles nog 10 min. zachtjes koken. Op smaak brengen met citroensap en serveren met een kommetje yoghurt, losgeklopt met wat zout.

Bronvermelding