Megadarra (Egyptisch gerecht van linzen met rijst en uien)

Rijst, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 04-02-2010 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3 grote uien
  • 1 dl olijfolie
  • 250 gr bruine of groene linzen
  • 250 gr snelkookzilvervliesrijst
  • 1 thl gemalen komijn
  • 1 thl ketoembar
  • 1 thl gedroogde munt
  • zout en peper
  • 2 dl Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 teen knoflook, uit de knijper

Bereiden

Megadarra wordt vooral veel gegeten in Egypte en het Midden-Oosten. Het smaakt zowel koud als warm lekker, en wordt meestal opgediend met een kom koele yoghurt. Soms maakt het deel uit van een serie voorgerechten, soms dient het als bijgerecht. Halveer de uien en snijd de helften in dunne boogjes. Verhit 4 el olie in een grote, zware pan, voeg de uien toe en schep ze om. Bak de uien met het deksel op de pan tot ze zacht zijn, blijf regelmatig roeren. Bak ze dan zonder deksel op laag vuur goudbruin, schep ze af en toe om. Was de linzen onder stromend water en doe ze in een pan met 1 liter water, samen met de komijn, koriander en munt. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de helft van de uien toe, de rijst, 1 eetlepel olie en zout en peper naar smaak. Kook het geheel met het deksel op de pan in ca. 20 minuten zachtjes gaar. Voeg zo nodig wat meer water toe. Bak ondertussen de rest van de uien op halfhoog vuur, onder regelmatig roeren, tot ze diepbruin en licht gecaramelliseerd zijn. Doe de linzen met rijst over in een wijde, lage schaal en schep de gebakken uien erover. Roer de yoghurt los met knoflook, citroensap, mespunt komijn en wat zout en peper en geef deze saus erbij.

Bronvermelding