Citroencake

Anders, Hapje, 12 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 21 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 200 gr zachte boter
  • 200 gr suiker
  • mespunt zout
  • 4 eieren (ca.200 gr)
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el poedersuiker
  • boter en bloem om te bestuiven

Bereiden

Borstel een van de citroenen schoon onder de hete kraan en rasp de schil. Pers beide citroenen uit. Verwarm de oven voor op 160 C. Klop de boter met de citroenrasp, de suiker en het zout in ca. 10 minuten met de mixer tot een licht en luchtig mengsel. Klop er een voor een de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Spatel het gezeefde bakmeel door het beslag. Beboter de cakevorm en bestrooi met bloem. Klop het overtollige bloem eruit. Schep het beslag in de kom, strijk de bovenkant glad en bak de cake in ca. 1 uur en 20 minuten goudbruin en gaar. De cake is gaar als een houten prikker die er in het midden ingestoken wordt er droog uitkomt. Laat de cake ca. 5 minuten in de vorm rusten en stort op een rooster. Roer de poedersuiker door het citroensap. Prik de cake met een sateprikker op regelmatige afstanden in en bedruppel met het citroensap. Wacht tot het sap in de cake is getrokken en herhaal de procedure tot het citroensap is verbruikt. Bestrooi de cake voor het serveren evt. nog een keer met poedersuiker.

Materialen

cakevorm van ca. 28 cm (1,5 liter)

Bronvermelding