(KIP) 'DE ULTIEME HETE KIP' Dit was als kind mijn lievelingsgerecht en staat nog steeds wisselend op nummer 1, Mijn moeder maakte het niet vaak maar als ze het maakte (vaste prik op mijn verjaardag) was en is het nog steeds een feest van smaken

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 01-01-2021 | 163 keer bewaard

Ingrediënten

  • kip

Bereiden

- 1 kilo kip zonder bot (liefst pootfilet, vraag het de (Biologische) slager, anders kipfilet ) Of - 1,5 kilo hele kippenpoten (meer smaak en minder droog, wel kluiven¿) - Zout - 250 gram roomboter - 250 gram ui - Sambal Badjak (extra heet) of Brandal (geen Oelek!) - Honing of flinke eetlepel suiker - 2 tenen knoflook - 1 citroen - 1 kop Ketjap (de zoete zoals Manis) - 1 mooie fles wijn (rood/wit/rosé) voor de kok LET OP!: Gebruik voor de Sambal en Ketjap GEEN Conimex! Ik gebruik voor de Sambal het merk Koningsvogel en voor de Ketjap de witte plastic flessen uit de Toko of de beter gesorteerde supermarkt. Eigen merken van de Toko zijn vaak ook heel OK. Voorbereiding Stap 1 Pureer de uien samen met de 2 tenen knoflook tot moes (belangrijk! Er mogen geen harde stukjes inzitten) in de keukenmachine, dat is makkelijk. Of, The old fashioned way: of wrijf de uien en de knoflook fijn in de Oelekan, veel werk maar dan heb je ook recht op een extra glas wijn ¿ Doe het uien en knoflookmengsel in een grote kom/schaal en voeg 1 kop zoete ketjap toe, een scheut honing (mijn voorkeur) of een flinke schep kristalsuiker. Daarna de sambal, Badjak en Brandal zijn gebakken sambal en het meest lekker, ik gebruik eigenlijk altijd sambal Badjak (extra heet, want je hebt ze in meerdere variëteiten). Het leuke is nu dat je het zo mild en heet kan maken als je zelf wilt. Maar mijn advies is: begin met een flinke eetlepel, de ervaring leert je of het teveel of te weinig is. Dus, gewoon weer proberen¿ Hierna voeg je de sap van 1 citroen toe, nu alles goed mengen, als het goed is heb je een mooie homogene, welriekende saus/marinade gemaakt, heerlijk! Stap 2 Nu je de saus/marinade klaar hebt zout je de kip licht en doe je de kip bij de saus/marinade en schep je het goed om zodat alle kippenstukken bedekt zijn met saus/marinade. Nu zet je de schaal in de koeling (liefst minimaal 6 uur, maar als je honger hebt is een half uur tot één uur ook OK, smaak is dan wel minder intens¿). Het is wel goed om af en toe (een paar keer is genoeg, het moet niet te vermoeiend worden) de kip om te scheppen zodat alle kip in aanraking komt met de saus/marinade. Stap 3 Neem de braadslee en smeer deze in met een deel van de boter, hierna haal je de kip één voor één uit de saus/marinade en de kip over de braadslee verdelen, liefst gezellig naast elkaar zodat de hele bodem van de braadslee bedekt is. Pas eventueel, als je de luxe hebt, de grote van de braadslee aan zodat de hele bodem bedekt is. Nu giet, of liever schep, je de saus/marinade gelijkmatig over alle kipstukken. Hierna de overgebleven boter, als het goed is het merendeel, in stukjes verdelen over de kip. Stap 4 Schuif de braadslee in het midden van een NIET verwarmde oven, zet de oven op 200 graden C en zet hem aan. Na 30 minuten even checken of de kip al aan het kleuren is, zo ja; de stukken kip even omdraaien, dan nog een half uurtje en dan is de (poot)filet zeker gaar, de stukken kip met bot moeten vaak wat langer. Schrik niet als de kip wat donker is, dit mag best mits niet verbrand. Neem de braadslee uit de oven en opdienen, heerlijk.

Materialen

- Oven met braadslee - Grote schaal/bak - (scherp)Keukenmes - Knoflookpers - Oelekan of Keukenmachine

Bronvermelding