Menu
Ikrams lamstajine met pruimen
Ingrediënten
- 2 tomaten
- 4 el olijfolie
- 1 kg lamsvlees, in stukken
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 el kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1 buisje saffraan (zakje 0,05 g, AH)
- 3 el sesamzaad (bakje 100 g, AH)
- 1 bakje amandelen (100 g, AH)
- 1/2 bakje platte peterselie (à 20 g), blad fijngesneden
- 200 g gedroogde pruimen
Bereiden
1 Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel ze 20 sec. in kokend water. Neem ze eruit en laat afkoelen. Pel daarna het vel eraf. Verwijder zoveel mogelijk van de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Verhit 3 el olie in een braadpan en voeg het lamsvlees, de ui, de knoflook, de kaneel, het gemberpoeder, de saffraan en peper en zout naar smaak toe. Bak op hoog vuur 5 min. Voeg de tomaat toe en bak nog 5 min. mee. Draai het vuur laag wanneer het vlees mooi bruin is.
2 Schep alle ingrediënten in de tajine of braadpan. Schenk er zoveel kokend water in dat alle ingrediënten net onder staan. Laat het vlees 1 uur op laag vuur garen. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan of tajine zit. Voeg indien nodig wat kokend water toe. Roer af en toe om.
3 Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter 2 min. Laat afkoelen op een bordje. Verhit de rest van de olie in dezelfde koekenpan en rooster de amandelen in ca. 3 min. knapperig.
4 Voeg een paar minuten voor het einde van de kooktijd de peterselie toe aan het vlees. Laat de pruimen ca. 4 min. wellen in heet water. Laat ze uitlekken en wentel ze door het sesamzaad. Verdeel de amandelen en de pruimen over het vlees. Lekker met couscous.
Je kunt het vlees een dag van te voren bereiden. Bewaar het afgedekt in de koelkast en warm het vlak voor het serveren op laag vuur op. Maak het gerecht daarna af vanaf stap 3.
Tip: Voeg tegelijk met de peterselie een paar kaneelstokjes toe. Dat ziet er extra feestelijk uit.
Materialen
tajine of braadpan