Menu
Arhimo's bastilla met kip
Ingrediënten
- 4 el olijfolie + extra voor bestrijken
- 4 kippenpoten zonder rugstuk
- 6 el Arhimo's ras al hanout: 2 tl gemalen komijn, 2 tl kardemom,
- 2 tl gemberpoeder, 1 tl chilipeper en 1 tl kruidnagel.
- en 1 tl kruidnagel.
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 buisje saffraan (zakje 0,05 g, AH)
- 1 citroen, schoongeboend
- 1 bakje koriander (15 g), blad fijngesneden
- 2 sneetjes witbrood, zonder korst, verkruimeld
- 4 tl poedersuiker
- 5 vellen filodeeg (Easy Bakery, diepvries)
- 1 ei, losgeklopt
- 2 tl kaneel
Bereiden
1 Verhit 3 el olie in een braadpan en bak de kippenpoten op hoog vuur tot ze lichtgekleurd zijn. Bestrooi de kip met 1 el peper, rhimos ras al hanout en zout naar smaak. Leg de deksel op de pan en stoof 5 min. op laag vuur. Voeg de ui en de saffraan toe.
2 Schenk zoveel water in de pan tot alle ingrediënten net niet onder staan. Breng het water aan de kook. Laat op laag vuur 1 uur garen tot de kip van het bot valt.
3 Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Voeg de koriander, het citroenrasp en 2 el sap toe. Neem de pan van het vuur, haal de kip eruit en snijd het in stukken. Zeef het kookvocht, vang het op in een pan en kook het op hoog vuur 10 min. in. Meng het vlees met het ui-specerijenmengsel en het brood. Voeg een beetje kookvocht toe, maar let op dat de massa stevig en niet te vochtig is. Breng op smaak met 1 tl poedersuiker, peper en zout.
4 Verwarm de oven voor op 220 °C. Laat het filodeeg ontdooien. Leg 1 vel deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk dun met olie en bestrooi met peper. Leg hier 1 vel deeg op, bestrijk weer met olie en bestrooi met peper. Schep de kip op het deeg. Bestrijk de randen met ei. Maak nu de deeglap voor de bovenkant: bestrijk 1 vel filodeeg met olie, bestrooi met peper en leg er nog 1 vel filodeeg op. Leg de deeglap over de kipvulling en plak vast aan de onderste deeglap. Vouw het deeg rondom de vulling onder de bodem. Bestrijk de bastilla met ei en bak hem in 10 min. goudbruin.
5 Meng de rest van de poedersuiker met 1 tl kaneel. Bestrooi de bastilla ermee. Meng 1 el olie met de rest van de kaneel. Maak daarmee een dun kruis op de bastilla en 4 stippen in het midden van de 4 parten.
Je kunt de bastilla 1 dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en warm hem vlak voor het serveren in ca. 10 min. op in de oven. Maak het gerecht daarna af vanaf stap 5.
Materialen
bakpapier