Etentje voorbereiden

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 03-05-2011 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

- Maak een schema van tijden wanneer wat moet gebeuren. - Bereid alles voor, een dag van te voren of de ochtend. - De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout. Haricots verts maar 1 minuut blancheren. Groenten uit pan in een zeef scheppen en met stromend koud water koud spoelen. Ze in bakjes of zakjes overdoen en tot gebruik in koelkast zetten. Bij bereiding hoeven de groenten maar heel enkele minuten te worden gekookt. - Voorbeeld sperziebonen : Breng water met zout aan de kook. Als het water kookt bonen toevoegen en deksel weer op pan zetten. Zo gauw het water weer kookt deksel eraf halen en bonen ca. 4 minuten koken, tot ze zacht zijn maar nog wel beet hebben. Giet de bonen af en koel ze in (ijs)koud water. Als ze koud zijn weer laten uitlekken en apart zetten. Opwarmen door wat boter te smelten in een pan en de bonen met zout en peper toe te voegen. Warm door. - Zet alles per recept bij elkaar, gekoelde ingrediënten pas op het laatste moment. - Schrijf elk recept beknopt op op een apart papiertje en leg bij de ingrediënten. - Maak beproefde recepten, evt. doordeweekse, maar dan in luxer jasje of met luxere ingrediënten. Bv. groentesoep met alleen rode en groene groenten voor de kerst. - Bereid de gerechten helemaal voor. - Snijd groenten voor een salade alvast en dek ze af met een vochtig stukje keukenpapier. - Biefstuk vooraf 1 minuut bakken aan beide zijden en voor het opdienen in 15 minuten gaar braden in de oven op 180 graden. WARMHOUDTIPS : - Isoleerkan : Spoel met kokend water om en bewaar er paar uur van tevoren gemaakte warme saus in. Hoe voller de kan, hoe heter het blijft. (Er zijn kleine isoleerkannen- of bekers) - Stoompan : Handig voor groenteschotels. Onderin water en op elke roosterlaag een schaal met groenten, deksel erop en op laag vuur warm houden. Oven : Wanneer oven niet nodig is deze op 100-125 graden warm houden. Goed afgedekte schotels en schalen hierin warm houden. Rechauds : Om stapels borden of soepkommen voor te verwarmen. KINDERTAFEL (buffet): Bij veel kinderbezoek een speciale kindertafel maken. Met vruchtenbowl, limonadesiroop en flessen koud water, pakken sap, een grote schaal met knoflooktoast (zie kookschrift), een schaal vol koude pizzapunten en een pot met snoepdoosjes en rozijntjes. HOEVEELHEDEN : - Reken voor soep als voorgerecht bij een etentje van 3 gangen of meer op 1 1/2 - 2 dl soep pp. Als tussendoortje of lunch 2 - 2 1/2 dl en als hoofdgerecht 4-5 dl pp.

Bronvermelding