Arabische hoofdschotel (ovenschotel)

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.
Bereiding: 80 minuten,

Laatst aangepast: 10-05-2010 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • voor de vleesvulling:
  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 el kaneel
  • 1 scheut olijfolie
  • 1/2 el komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kardemom
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el honing
  • 500 ml kippen- of groentebouillon
  • voor de groentevulling:
  • 1 courgette
  • 1 scheut olijfolie
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 100 gram pijnboompitten
  • 50 gram gewelde rozijnen
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje koriander
  • voor de aardappelvulling;
  • 750 gram aardappels
  • 250 gram couscous
  • 250 ml melk
  • 1 scheut olijfolie
  • zout en peper

Bereiden

Vleesvulling Verhit olie in een koekenpan en rul het gehakt. Pel en snijd de knoflook fijn. Pel en snipper de ui. Voeg de knoflook en ui toe aan het gehakt. Voeg kaneel, komijn, kurkuma, tomatenpuree en honing toe. Roer door elkaar en blus af met de bouillon en laat het een half uur stoven. Groentevulling Snijd de courgette in blokjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de amandelen en pijnboompitten goudbruin. Voeg de courgette en rozijnen toe en bak 5 minuten mee. Hak de peterselie en de koriander en voeg ze toe aan het courgettemengsel. Aardappelvulling Kook de aardappels gaar. Wel de couscous 10 minuten in warm water. Roer de couscous los met een vork. Pureer de aardappels, verwarm melk in een pannetje en roer het samen met olijfolie door de aardappels. Roer de couscous door de aardappelpuree. Verwarm de oven voor op 180°C Verdeel de vleesvulling over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de courgette er gelijkmatig over en verdeel er als laatste de aardappelvulling erover. Zet de ovenschotel in de oven en bak de ovenschotel in 30 minuten goudbruin.

Materialen

Flinke ovenschaal

Bronvermelding