Fillopakket met wortel en feta

Hartige, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Voorbereiding: 25 minuten, Bereiding: 55 minuten,

Laatst aangepast: 14-06-2010 | 13 keer bewaard

Ingrediënten

  • 450 gram wortelen
  • 80 gram geroosterde pijnboompittenm
  • 250 gram feta, verkruimeld
  • 2 eetlepels verse basilicum, fijngehakt
  • 4 lenteuitjes, gehakt
  • 40 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels olijfolie voor het inkwasten
  • 10 vellen fillodeeg
  • 2-3 theelepels sesamzaad
  • 1 eetlepel pesto

Bereiden

1) Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed ook alvast een bakblik met bakpapier. 2) Schrap de wortelen en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Kook deze tot je er net in kunt prikken, giet af en laat afkoelen. 3) Pak een grote kom en doe hierin de feta, lente-ui, basilicum en pijnboompitjes. Meng goed. 4) Voeg de afgegoten worteltjes toe en meng. Voeg naar smaak zout en peper toe (NB: de feta is al licht-zoutig) 5) Meng de boter met de olie en de pesto. Neem 1 fillodeeg-vel tegelijkertijd, bewaar de rest tot die tijd onder een vochtige theedoek. (Anders drogen ze uit.) Kwast het vel in met het olie-pestomengsel en leg er een tweede vel bovenop. Ga zo door tot je 5 vellen gebruikt heb (meestal zitten er 2x5 bladeren in een verpakking) 6) Spreid nu de helft van je vulling uit over het fillodeeg, in een soort rechthoek. Vouw nu eerst de korte zijden naar binnen en dan de lange zijden. Draai het pakketje voorzichtig om en leg met de naad naar beneden op de bakplaat. Kwast de bovenkant weer licht in met het olijfolie-botermengsel en bestrooi lichtjes met sesamzaad. 7) Herhaal stap 5 en 6: je hebt nu twee pakketjes. Bak deze ca 35 minuten of tot ze krokant en goudbruin zijn. Eet smakelijk!

Materialen

Oven

Bronvermelding