Aardappelgratin met bosui en blauwaderkaas

Anders, Bijgerecht, 6 personen, Frans.
Wachten: 50 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 12-05-2010 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1-2 teentjes knoflook
  • 25 gram boter
  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml volle melk
  • versgemalen zwarte peper
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 50 gram geraspte Gruyère (kaas)
  • 2 eieren
  • 150 gram blauwaderkaas (verkruimeld)
  • 3 bosuitjes in dunne ringetjes

Bereiden

Oven voorverwarmen op 175ºC. Knoflook pellen en halveren. Ovenschaal eerst flink inwrijven met snijvlakken van de knoflook en daarna dik invetten met de helft van de boter. Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden of schaven. In een grote kom slagroom, melk en eieren door elkaar roeren. Mengsel een beetje pittig op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Verkruimel de blauwaderkaas en schep deze samen met de 3 in dunne ringetjes gesneden bosuitjes en de aardappelplakjes voorzichtig door de room, net zolang tot alle aardappelplakjes met de room bedekt zijn. Aardappelplakjes met schuimspaan in de ovenschaal scheppen, de bovenkant gladstrijken. Restant van het roommengsel uit de kom erover schenken. Aardappels bestrooien met kaas en de rest van de boter in klontjes erover verdelen. Schaal op het rooster in het midden van de oven zetten en de aardappelgratin in 40-50 minuten goudbruin en gaar laten worden. Haal de schaal uit de oven en laat deze eerst nog even 10-15 minuten staan.

Materialen

Ovenschaal met een inhoud van circa 2 liter, ingevet Tip: Gebruik voor aardappelgratin altijd vastkokende aardappels, dan vallen de plakjes als ze gaar zijn niet uit elkaar. Met voorgekookte aardappelschijfjes is de aardappelgratin sneller klaar. Snijd halfgaar gekookte aardappels in plakjes of gebruik kant-en-klare schijfjes (verpakt per 450 en 700 gram). Verwarm de oven voor op 200ºC en reken op een oventijd van 20-25 minuten. Tip: Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zonder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200ºC in 15-20 minuten goudbruin.

Bronvermelding