Aardappelkroketten met champignons

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 45 minuten, Wachten: 240 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 06-04-2013 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • Voor ca. 20 stuks:
  • 500 g bloemige aardappels (Eigenheim)
  • zout
  • 75 g champignons
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 30 g boter/margarine
  • 2 theel tijm
  • 50 g magere ham
  • 2 eieren
  • 4 takjes peterselie
  • peper
  • soep-aroma (Aromat)
  • 60 g paneermeel

Bereiden

Aardappels schillen, wassen en in weinig water met zout in ca 20 minuten gaar koken. Afgieten en goed droog laten stomen. Intussen champignons schoonwrijven, in plakjes snijden en grof hakken. Sjalotjes pellen en snipperen. In koekepan 15 g. boter verhitten. Teentje knoflook erboven uitpersen. Sjalotje 2 minuten zachtjes meebakken. Champignons en tijm toevoegen en ca. 5 minuten meebakken. Af en toe omscheppen. Ham fijnsnijden en aan ham-champignonmengsel toevoegen. Nog ca. 5 minuten zachtjes bakken. Laten afkoelen. Boven een kommetje 1 ei splitsen. Boven een kopje de peterselie fijn knippen. In grote kom doen: aardappels, de rest van boter, 1 ei, 1 eierdooier, zout, peper en soep-aroma. Met pureestamper of mixer het aardappelmengsel tot puree maken. Champignon-hammengsel en peterselie erdoor mengen. Op smaak maken met peper en zout en soep-aroma. In diep bord 1 eiwit met 1 eetlepel water loskloppen. In een ander diep bord paneermeel doen. Met 2 lepels van aardappelmengsel 16 tot 20 kroketten vormen van ca. 5 cm lengte en 2 1/2 cm doorsnede. Kroketten aan alle kanten door het ei-watermengsel rollen. Daarna aan alle kanten door het paneermeel rollen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren. Zeker 4 uur. Bereiding: In frituurpan de olie verhitten op 175 gr.C. Vergiet bekleden met keukenpapier. Kroketten met 5 tegelijk ca. 5 minuten rondom goudbruin frituren. Met behulp van 2 lepels steeds wentelen. Uit de pan scheppen en in vergiet laten uitdruipen. Direct opdienen. Lekker bij vele soorten ongepaneerd vlees en gemengde salades.

Bronvermelding