Balinese speklapjes

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Oosters.

Laatst aangepast: 20-03-2006 | 21 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kilo speklapjes
  • 8 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 10 plakjes verse gember (dunne plakjes)
  • 3-4 verse chilipepers
  • 3 el olie
  • 4 el ketjap manis
  • 3 el Japanse sojasaus (kikkoman)
  • zout

Bereiden

Snijd de speklapjes in blokjes van ca. 2 cm. Pel en snipper de sjalot. Pel de knoflook, snijd in de lengte doormidden, verwijder de groene kiem. Hak de knoflook fijn. Schil het stukje gember en rasp het fijn. De plakjes gember hoeven niet geschild te worden. Verwijder desgewenst zaad uit de chilipepers en hak ze fijn. Verhit de olie in een grote zware koekenpan of wok op laag vuur. Voeg de sjalotten en de knoflook toe en laat ze onder regelmatig omscheppen ca. 7 minuten zachtjes bakken tot ze gaar en goudgeel zijn. Doe er dan de blokjes speklap, de geraspte gember en de plakjes gember bij. Draai het vuur middelhoog tot hoog en roerbak tot het vlees niet meer roze is. Voeg de chilipepers, ketjap, sojasaus en ca. 2 dl water toe en schep alles goed om. Leg de deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen. Neem de deksel van de pan en laat 30-45 minuten koken tot het vlees gaar en de saus dik is. Giet er als de saus te dik is voordat het vlees gaar is nog wat water bij. Proef en breng evt. op smaak met zout. Serveer met bv rijst en gewokte groenten en zoetzuur.

Bronvermelding