Menu
'Makhani Kip (Indiase boterkip)' Een geurige, pittige Indiase boterkip, serveer het met warm Indiaas brood (naan)
Ingrediënten
- zie onder
Bereiden
800 gr kipfilets, in blokjes
1 el citroensap
1 el chilipoeder
zout naar smaak
Voor de marinade:
200 gr yoghurt
zout naar smaak
2 el knoflookpasta (fijngemalen knoflook)
1/2 el garam masala
2 el gesmolten boter
1 el chilipoeder
2 el gember pasta (fijngemalen gember)
2 el citroensap
2 el olijfolie
Voor de saus:
1 klont boter
1 el garam masala
1 el gemberpasta (fijngemalen gember)
1 el geperste knoflook
1 el gehakte groene peper
500 gr tomatensaus
1 el chilipoeder
zout naar smaak
250 ml water
1 el honing
1/2 tl gedroogde fenegriek blaadjes
250 ml room (probeer room met een zo hoog mogelijk vetgehalte te vinden, bij voorkeur 40%)
1. Om de kip te marineren leg je de stukjes kipfilet in een glazen schaal of kom, samen met het citroensap, 1 el chilipoeder en zout. Roer de kip goed door de vloeistof, dek af en zet het 1 uur in de koelkast.
2. Giet de yoghurt in een doek en laat het 15-20 minuten uitlekken zodat het meeste vocht uit de yoghurt is verdwenen. Doe de yoghurt in een middelgrote kom en roer zout, knoflookpasta, garam masala, boter, chilipeper, gemberpasta, citroensap en olie erdoor. Giet de yoghurt over de kip, dek weer af en laat het weer 3-4 uur in de koelkast marineren.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (Gasoven stand 6).
4. Steek de kip aan spiesjes, leg de spiesjes in een ovenschaal (23x33cm) en bak de kip in een voorverwarmde oven in 20 minuten, tot dat kip bijna helemaal gaar is.
5. Om de saus te maken: Smelt boter in een middelgrote pan op matig vuur. Roer garam masala erdoor. Wanneer de masala begint te pruttelen, meng dan de gemberpasta, knoflook en groene pepers erdoor. Bak tot het zacht is, roer daarna de passata, chilipoeder, zout en water erdoor. Breng aan de kook; zet het vuur lager en roer de honing en fenegriek erdoor.
6. Doe de kip in de saus. Laat het nog 5 minuten koken, totdat de kip helemaal gaar is. Roer de room erdoor en verhit nog even, voordat je het serveert.