Chicken and leek pie

Hartige taarten, Hoofdgerecht, 4 personen, Anders.
Voorbereiding: 25 minuten, Bereiding: 50 minuten,

Laatst aangepast: 02-01-2005 | 15 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 pak deeg voor hartige taart (koopmans, diepvries)
  • 300 gr kipfilet
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • nootmuskaat
  • 2 preien
  • 1 sjalotje
  • 25 gr boter of margarine
  • 2 eieren
  • 125 ml slagroom
  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven

Bereiden

Voorbereiden: Plakjes deeg in ca. 5 min. laten ontdooien. In (stoom)pan weinig water aan de kook brengen. Kipfilets bestrooien met zout, peper en nootmuskaat en in stoommandje of vergiet leggen. Mandje boven kokend water hangen en kipfilets afgedekt in ca. 10 min. gaarstomen. Iets laten afkoelen en in plakjes snijden. Preien schoonmaken, wassen en in flinterdunne ringetjes snijden. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. In pan boter smelten en preiringetjes in ca. 4 min. beetgaar smoren. Van vuur af sjalot erdoor scheppen. Boven twee kommetjes 1 ei splitsen. Eiwit met 2 eetlepels slagroom loskloppen. In andere kom dooier en andere ei met rest van slagroom, zout, peper en nootmuskaat loskloppen. Taartvorm invetten. Aanrecht bestuiven met bloem. Zes plajes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van 30 cm. Taartvorm bekleden met deeg. Helft van prei over bodem verdelen. Hierop plakjes kip leggen. Rest van prei erover verdelen. Ei-roommengsel erover schenken. Rest van deeg uitrollen tot ronde lap van 26 cm. Over vulling leggen. Deeg aan rand met duim en vinger tot schulprand dichtdrukken. In midden (met appelboor) gaatje maken. Bereiden: oven voorverwarmen op 200°C of gasovenstand 4. Bovenkant van taart bestrijken met eiwitmengsel. Taart één richel onder midden van oven schuiven en in ca. 35 á 40 min. goudbruin en gaarbakken.

Materialen

stoompan of pan met vergiet en deksel 1 lage taartvorm doorsnede ca. 26 cm.

Bronvermelding