Menu
'(Slanke) Hapjes voor Feestdagen
Ingrediënten
- Zie Onder:
Bereiden
H u m u s :
Humus is een hapje uit het Midden-oosten, wat vaak wordt geserveerd met brood of olijven. Dit hapje is makkelijk klaar te maken en een leuke, slanke aanvulling voor een feestje of verjaardag.
Recept:
Voor ± 200 gram humus
200 gram kikkererwten, gekookt (uit blik of pot)
1 teentje knoflook
citroensap
chilipoeder
gemalen komijn
peper en zout
1 el olijfolie
gehakte peterselie
Meng de kikkererwten in een keukenmachine helemaal fijn, met een paar eetlepels vocht uit het blik. Voeg de rest van de smaakmakers toe, totdat het jouw juiste smaak heeft bereikt. Voeg langzaam de olijfolie toe en serveer de humus koud.
Per beleg (± 10 gram) maar 16 kcal!
---
N a c h o 's :
Nacho's worden vaak op feestjes geserveerd. Dit is een hippe en heerlijke manier om de nacho's te serveren die ook niet teveel calorieën bevat.
Recept:
Voor ongeveer vier personen:
75 gram nacho's
1 bosui, in ringetjes
1/2 spaanse peper, in kleine stukjes
1 tomaat
1 teentje knoflook, uitgeperst
25 gram 20+ geraspte kaas
Leg de nacho's in een schaal. Verdeel hierover de bosui, peper en de knoflook. Snijd de tomaat in vieren en verwijder de pitjes. Snijd de tomaat in kleine blokjes en verdeel deze ook over de nacho's. Strooi de kaas eroverheen en zet deze een korte tijd in de magnetron of oven, totdat de kaas gesmolten is. Warm serveren!
Per persoon: 110 calorieën
---
T z a t z i k i :
In de dagmenu's wordt dit bijgerecht al eens gebruikt. Tzatziki! Dit is een fris bijgerecht, dat ook goed op een broodje gegeten kan worden op een feestje of verjaardag. Naast dat het niet moeilijk is om klaar te maken past het ook prima in een energiebeperkt dieet.
Recept:
Voor ± 200 gram
1 komkommer
2 teentjes knoflook, uitgeperst
5 el Bulgaarse magere yoghurt (mag ook Nederlandse yoghurt zijn)
Scheutje citroen
Peper en zout
Schil de komkommer en rasp hem helemaal fijn. Laat dit in een vergiet of zeef uitlekken. Meng de yoghurt met de knoflook, peper, zout en citroensap en meng dit door de uitgelekte komkommer heen.
Tzatziki is lekkerder als de knoflook een paar uur is ingetrokken in de komkommer.
Per 100 gram Tzatziki: 40 calorieën
---
O l i j v e n :
Wist je dat een schaaltje olijven een gezonde snack is? Tien olijven leveren 62 calorieën, 7 gram vet waarvan maar 1 gram verzadigd vet. Daarnaast zitten er in tien olijven ook nog eens 2.4 gram vezels! Olijven kan je marineren met knoflook en kruiden, waardoor ze erg lekker worden!
===
Met verjaardagen en de feestdagen zijn er in Nederland een aantal hapjes die vaak rond gaan. De bekende asperge met ham (16 calorieën), de augurk met salami (33 calorieën), knakworstjes (40 calorieën per stuk) en het blokje kaas met zilverui (39 calorieën), zijn in principe niet verschrikkelijk slechte hapjes. Dit jaar gaan we dan ook niet aan de welbekende wortels met yoghurt maar maken er een echt feest van!
Ook leuk om te proberen:
-Een reepje avocado met een plakje rosbief erom heen: Per stuk: 36 calorieën
-Toastje met erop geitenkaas gemengd met crème fraîche en tuinkers. Per stuk: 38 calorieën
-Mangoreepje met een plakje gerookte kipfilet eromheen. Per stuk: 22 calorieën
- Nacho's met tomatensalsa (tomaten, ui, rode peper in kleine blokjes) Per stuk: 10 calorieën 5 stuks: 50 calorieën
Gevulde eieren :
Op vele tafels zullen deze feestdagen gevulde eieren verschijnen. Aangezien een 1 gevuld ei (2 halve) al 209 calorieën bevatten, zijn dit gevaarlijk hapjes voor de afslankers onder ons. De traditionele gevulde eieren worden meestal in Nederland met mayonaise gemaakt. Vervang de mayonaise door de helft zure room en de helft ketchup. Maak lekker op smaak met knoflook, kerrie of paprikapoeder en je hebt een heerlijk gevuld ei (2 halve) voor maar 98 calorieën.
Materialen
Slank met de Kerst of andere Feestdagen? Onmogelijk zal je denken! Echter het is zeker mogelijk om op een slanke, gezonde en bovenal lekkere manier de kerst te vieren! Met de volgende hapjes kan je lekker meedoen en niemand merkt dat je toch stiekem op de calorieën let. Van hippe nacho's tot gevulde eieren!