Boerenterrine

Anders, Voorgerecht, 8 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 02-01-2011 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 20 lange plakjes bacon zonder zwoerd
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, kleingesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 500 gram mager varkens- of kalfsgehakt
  • 500 gram gemalen varkensbuik (of schouder of hals)
  • 4 el gekookte ham, in blokjes
  • 2 el dijonmosterd
  • 3 el cognac
  • 3 el groene peperkorrels
  • 2 el fijngehakte tijm
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 8 el ongezouten pistachenoten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een terrinevorm van 1 liter licht in met olie. Bekleed de vorm overdwars met de plakjes bacon en laat ze ver genoeg over de rand hangen om ze later over de terrine te kunnen terugvouwen. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn maar nog geen kleur hebben. Doe ze in een grote kom en laat afkoelen. Doe de andere ingredienten in de kom, voeg 0,5 eetlepel zout en 1 tl versgemalen zwarte peper toe en meng alles met je handen. Schep het mengsel in de beklede vorm en druk alles goed in de hoeken om luchtbellen te voorkomen. Dat wordt ook bevorderd als je een paar keer met de vorm op het aanrecht slaat. Vouw de plakes bacon over de vorm heen. Zet de vorm in een diepe braadslee en giet zo veel water in de braadslee dat hij voor de helft onderstaat. Leg het deksel of een stuk aluminiumfolie op de vorm en zet 1,5 uur in de oven. De terrine is gaar als de kerntemperatuur 72 graden bedraagt. Haal de terrine uit de oven en zet er een bord of plank op met iets zwaars erop. Zet hem na afkoelen in de koelkast en laat hem een nacht staan zonder de gewichten te verwijderen.

Bronvermelding