Menu
Speculaas- en koekkruiden
Ingrediënten
- zie onder bereiding
Bereiden
Speculaaskruiden is een typisch Nederlands specerijenmengsel en onontbeerlijk in speculaas en kruidnoten. Maar wat voor mengsel is het eigenlijk en wat is het verschil met koekkruiden?
Vooral dat laatste is moeilijk vast te stellen. De wikipedia schuift beide mengsels op één hoop en schrijft dat speculaaskruiden vooral in België gebruikt worden. Het gaat volgens wikipedia om een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Van linksboven met de klok mee enkele mogelijke ingrediënten van speculaaskruiden: gember, nootmuskaat, kaneel, kruidnagelen, kardemompeulen, witte peper. Anijszaad ontbreekt op deze foto. (bron afbeelding: www.kruidnootjes.nl)
De meeste van deze specerijen kom je ook tegen als je de recepten speculaaskruiden opzoekt via Google. Zo rept Sinterklaasrecepten van een mengsel van 30 gr kaneel, 10 gr kruidnagelenpoeder, 10 gr nootmuskaat, 5 gr witte peper, 5 gr anijszaad, 5 gr korianderzaad. Dit recept staat overigens ook op veel andere websites vermeld, van Wereldexpat tot Culinaire uitstapjes. Op een andere website is zelfs sprake van azijnzaad, maar daarmee zal de schrijver ongetwijfeld anijszaad bedoeld hebben.
De website Worldcook pakt het serieus aan en citeert Johannes van Dam om het verschil tussen beide mengsels uit te leggen. In speculaaskruiden zit kaneel, gemberpoeder, geraspte nootmuskaat, witte peper, anijszaad, korianderpoeder, kardamompeulen; aan koekkruiden wordt ook nog kruidnagelenpoeder toegevoegd.
Eens kijken of dat verschil klopt met wat er aan kant-en-klare speculaas- en koekkruiden aangeboden wordt. Herbs 'n Spices, een groothandel in delicatessen, kruiden en specerijen verkoopt geen van beide mengsels. De website van Dr Oetker vermeldt nog wel het basisrecept van speculaasjes, maar speculaaskruiden als product komt er niet meer voor. Dille & Kamille biedt koekkruiden en speculaaskruiden beide aan, maar de producten hebben dezelfde ingrediënten. Of er een verschil in de hoeveelheden van elk ingrediënt is, vermeldt de website niet.
De website van biogroothandel De Nieuwe Band biedt ook beide producten aan. In de productbeschrijving van de zakjes speculaaskruiden en koekkruiden van Het Blauwe Huis staan de ingrediënten vermeldt.
Speculaaskruiden:
kaneel
foelie
nootmuskaat
kruidnagel
cardamom
anijs
koriander
Koekkruiden:
kaneel
koriander
anijs
gember
kruidnagel
cardamom
Volgens deze laatste opsomming blijkt het verschil dus te zitten in de aanwezigheid van gember in de koekkruiden en van foelie en nootmuskaat in speculaaskruiden. Witte peper is uit dit lijstje helemaal verdwenen.