Menu
Crema Catalana
Ingrediënten
- 300 ml melk
- 200 ml room
- 1 st kaneelstokje
- reepjes schil van 1 onbespoten citroen
- 5 st eierdooiers
- 1 el maïszetmeel
- zout
- 80 gr suiker
- 4 el bruine suiker om te gratineren
- 50 gr ruwe marsepeinmassa
- 4 cl grand marnier
- 40 gr gemalen amandelen zonder schil
- 100 ml room
- 30 gr suiker
- geraspte schil van 1 onbespoten citroen
Bereiden
Ingrediënten:
Catalaanse crème
(6 personen).
Ingrediënten voor de crème:
300 ml. melk
200 ml. room
1 kaneelstokje
reepjes schil van 1 onbespoten citroen
5 eidooiers
1 eetlepel maïszetmeel
1 snuifje zout
80 g. suiker
4 eetlepels bruine suiker om te gratineren
Ingrediënten voor de amandelroom:
50 g. ruwe marsepeinmassa
4 cl. grand marnier
40 g. gemalen amandelen zonder schil
_ l. room
30 g. suiker
geraspte schil van 1 onbespoten citroen
Bereiding:
De melk met de room, het kaneelpijpje en de reepjes citroenschil aan de kook brengen.
De pan wegzetten en 20 minuten laten trekken.
Het kaneelpijpje en de citroenreepjes uit de pan halen.
Intussen de eidooiers, het maïszetmeel, het zout en de suiker in een kom met de garde tot schuim kloppen.
De melk weer aan de kook brengen en onder voortdurend roeren met de ei-massa vermengen. Alles in de
pan doen, roeren en op een laag vuur aan de kook brengen. Zodra de crème zo dik is dat ze op de rug van
een lepel blijft liggen, 6 vormpjes vullen en op een koude plaats zetten.
Een half uur voor het serveren de crème met de bruine suiker mooi gelijkmatig bestrooien. Op de op de
hoogste stand voorverwarmde gril zetten en de suiker smelten. Weer op een koude plaats zetten. Wie wil
kan de crème ook zonder karamel opdienen.
Voor de amandelroom de ruwe marsepeinmassa met de grand marnier en de gemalen amandelen tot een
gladde massa roeren. De room met de suiker stijfkloppen en de helft met een garde onder de
amandelmassa roeren. De rest eronder scheppen. Met citroenschilletjes bestrooien.