Gamberi alla marinara - Garnalen in pittige tomatensaus

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 14-03-2011 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

6 eetlepels olijfolie 1 middelgrote ui, fijngehakt 1 stengel selderij, fijngehakt 1 kleine, rode paprika, van zaad ontdaan en gehakt 1 dl rode wijn 1 eetlepel wijnazijn 400 gram pomodori uit blik, gehakt, met toegevoegd sap zout en versgemalen zwarte peper 1 kg verse garnalen, ongepeld 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt 3 eetlepels fijngehakte, verse peterselie 1 stukje gedroogde Spaanse peper, verkruimeld of gehakt (desgewenst) Verhit in een zware steelpan de helft van de olie. Voeg de ui toe en bak deze op een laag vuur gaar. Roer de selderij en gehakte paprika erdoor en bak nogmaals 5 minuten. Draai het vuur matig hoog en voeg de wijn, azijn en tomaten toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en kook ongeveer 5 minuten. Draai het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn. Pureer de saus met een roerzeef, een keukenmachine of een staafmixer. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal door met een scherp mesje midden in de rug een sneetje te maken om de lange, zwarte streng bloot te leggen. Verhit de rest van de olie in een schone, zware steelpan. Roer de knoflook, peterselie en desgewenst de Spaanse peper erdoor. Bak de knoflook op een matig vuur onder voortdurend roeren geel; laat hem niet bruin worden. Voeg de tomatensaus toe en breng aan de kook. Breng op smaak. Roer de garnalen door de saus en breng deze opnieuw aan de kook. Draai het vuur een beetje lager en laat 6-8 minuten sudderen - afhankelijk van de grootte van de garnalen - tot ze roze en stijf zijn. Haal de pan van het vuur en dien op. Deze tomatensaus is uiteraard voor tal van gerechten te gebruiken. Vervang de garnalen eens voor bijvoorbeeld verse makreel of een andere stevige vissoort. Maar bij gebakken inktvisringen of gehaktballetjes zal het ongetwijfeld ook lekker zijn.

Bronvermelding