Iers sodabrood van Renske en Anne-Jet

Brood/sandwiches, Lunch, 4 personen, Anders.
Voorbereiding: 5 minuten, Bereiding: 50 minuten,

Laatst aangepast: 05-04-2011 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • pitjes en zaadjes
  • 175 gram haver- of roggemeel
  • 285 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels baking soda
  • 1,25 theelepel zout
  • 4 deciliter karnemelk

Bereiden

Iers sodabrood hoeft niet te rijzen! snel klaar! (en snel oud, dat dan weer wel) Zeef al het meel, de baking soda en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het meelmengsel en giet de karnemelk er in. Roer tot het een deeg vormt en kneed het nog een halve minuut tot je een deegbal hebt met weinig scheuren. Als je deeg aan de droge kant is kun je nog een klein beetje karnemelk toevoegen. Leg de deelbal in de broodvorm of op het bakpapier en bestrijk met wat karnemelk. Bestrooi vervolgens met de gemengde zaden en pitten. Snijd met een scherp mes een paar keer (of in een kruis) oppervlakkig boven in het deeg. Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven en plaats het vervolgens wat hoger in de oven. Bak het daarna nog zo'n 20 minuten tot het brood een knapperige korst heeft. Het sodabrood zal zwaar zijn en hol klinken als je er op klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster en eet het snel op met een laag boter.

Bronvermelding