Zuurkoolschotel met banaan

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 22-04-2006 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr. gehakt
  • 400 gr. wijnzuurkool
  • 1/2 salamiworst
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 ml. appelsap
  • 1 appel (Granny Smith)
  • 2 bananen
  • 1 zakje aardappelpuree-poeder
  • 3 el. gekruid paneermeel
  • geraspte kaas

Bereiden

Snijd de salami in blokjes van 1 cm en bak het uit in de pan (dus zonder olie of boter). Snipper de ui en fruit die in het vrijgekomen vet glazig. Pers de knoflook erboven uit en laat nog even meebakken. Voeg nu de gehakt toe en bak het rul. Kruid het als het bijna gaar is met wat peper en zout en een eetlepel gekruid paneermeel. Neem, als het gehakt gaar is, de pan van het vuur en laat het mengsel uitlekken in een vergiet. . Kook ondertussen de zuurkool in het eigen vocht. Voeg af en toe wat appelsap toe zodat het niet droogkookt. Snijd de appel in kleine stukjes en voeg dit toe aan de zuurkool als het bijna klaar is. . Tip: houd wat zuurkool achter en voeg dit op het laatst pas toe om zo de scherpe smaak te bewaren. . Haal de zuurkool van het vuur en laat het uitlekken. Verspreid ondertussen het gehaktmengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal. Sprenkel er 1 eetlepel gekruid paneermeel over. Snijd de bananen in plakjes en verdeel 1 banaan over de gehakt, zodat alles bedekt is. . Verspreid de zuurkool over de gehakt en leg nu de tweede laag banaan in de schaal. . Bereid de aardappelpuree zoals aangegeven op de verpakking. Verspreid deze over de schotel en sprenkel daarover een beetje geraspte kaas en het laatste beetje paneermeel voor een krokante korst. . Plaats de schotel in het midden van een voorverwarmde oven (200 C) en laat het nog 20 minuten staan. Zet het eventueel de laatste 5 minuten onder de grill. Direct serveren. . Eet smakelijk! . NB. Dit gerecht leent zich niet voor invriezen, want daar wordt de banaan zwart van, wat de smaak niet ten goede komt. . Tip: Vervang de banaan door partjes ananas. Heerlijk voor dat lente-gevoel midden in de winter.

Bronvermelding