Abrikozencake

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Anders.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 20-10-2016 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 250 gram boter (en extra om in te vetten)
  • 420 gram bloem (en extra om te bestuiven)
  • 750 gram verse abrikozen
  • 250 gram fijne tafelsuiker
  • 4 eieren
  • 15 gram bakpoeder
  • 40 gram gepelde pistachenoten, gehakt
  • 1 mespuntje zout
  • beetje vanillesuiker (optioneel naar smaak)

Bereiden

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de taartvorm in met boter en bestuif hem met bloem.(of bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen in) Doe de abrikozen in een kom, schenk er zoveel kokend water in dat ze onderstaan. Wacht 15 seconden en giet dan af. Verwijder de schilletjes, snijd de abrikozen in vieren en verwijder de pit. ( wat mij betreft nog een keer in stukjes, zodat je een abrikoos in ongeveer acht stukjes verdeelt) Klop de boter en de suiker romig in ca.10 minuten in een kom. Spatel de eieren er één voor één door.(voeg eventueel naar smaak wat vanillesuiker toe) Zeef de bloem boven het mengsel en roer erdoor. Schep de abrikozen erdoor. Los het bakpoeder op in een beetje lauwwarm water en roer door het mengsel. Schep het beslag in de taartvorm en bestrooi met pistachenoten en bak ca. 1 uur in de oven tot hij goudbruin is. Laat 5 minuten staan en haal dan uit de vorm en laat hem goed afkoelen. Vandaag (5-7-2012) weer een keer gemaakt. Hiervoor slechts 500 gram abrikozen gebruikt, gaat prima.Een springvorm van 23 cm had ik niet ,maar die van 25 is denk ik beter. Verder een klein beetje vanillesuiker toegevoegd. De bakpoeder heb ik gewoon mee gezeefd met de bloem, er dus geen papje van gemaakt. Op 18 juni 2016 weer een versie gemaakt met abrikozen uit de bonus. Die waren na het warmwaterbad nog niet te schillen en behoorlijk hard. dus maar gewoon met schil en al erdoor gedaan. Ging prima! Blijft een heerlijke cake die ik echt elk jaar wel een keer wil maken,

Materialen

Taartvorm van 25 cm doorsnede. Zeef

Bronvermelding