Limoncello-bosbessentiramisu

Anders, Nagerecht, 6 personen, Italiaans.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 300 minuten, Bereiding: 35 minuten,

Laatst aangepast: 30-05-2011 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 liefst biologische citroenen
  • 200 gr. fijne kristalsuiker
  • 150 ml limoncello
  • 250 gr. bosbessen
  • 5 eieren, gesplitst
  • 250 gr. mascarpone
  • 20-24 savoiardikoekjes, lange vingers
  • Italiaanse biscotti of amaretti voor erbij

Bereiden

Rasp de schil van de citroenen en pers ze. Verhit 100 ml citoensap en 100 ml water met 100 gr. suiker in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost en breng dan aan de kook. Schenk 200 ml van de siroop in een mengkan en roer de limoncello erdoor. Voeg de bosbessen toe aan de rest van de siroop in de steelpan, draai het vuur lager en laat 3-5 min. zonder roeren zachtjes koken tot de bessen zacht zijn. Laat afkoelen. Klop intussen de eierdooiers en rest van de suiker in een grote kom met een elektrische mixer ongeveer 10 minuten tot het mengsel goed dik, bleek en romig is. Voeg de citroenrasp en mascarpone toe en klop tot het glad is. Doe de eiwitten in een grote kom en klop met schone gardes tot zich zachte pieken vormen. Spatel het eiwit met een grote metalen lepel in 2 delen door het mascarponemengsel. Doop de helft van de savoiardikoekjes snel even in de limoncellosiroop en leg ze in mooie rijen in een ondiepe, rechthoekige schaal van 15x30 cm. Bestrijk met de helft van de citroenmascarponeroom en schep er de helft van de bosbessencompote over. Herhaal de laag koekjes en de citroenroom.. Zet de rest van de bosbessencompote apart. Je kunt de tiramisu ook in glazen serveren. Dek de schaal af met plasticfolie en laat minstens 5 uur of een nacht in de koelkast staan. Verdeel de bewaarde bosbessencompote erover en serveer meteen met de biscotti.

Bronvermelding