Gegratineerde uiensoep

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 27-06-2011 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 50 gram boter
  • 1 glas droge witte wijn
  • 4 sneetjes oud brood
  • 1 el bloem
  • zout uit de molen
  • peper uit de molen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 225 graden. Pel de uien, bewaar de schillen en de vliesjes. Doe die in een pan en vul deze met water tot alle schillen onderstaan. Laat dit op een zacht vuur tien minuten (niet langer, dan wordt het bitter) trekken. Giet dit alles door een zeef. De schillen mogen weg, het uiwater vormt de basis voor de soep. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Laat de boter smelten in een braadpan met dikke bodem. Fruit de ringen met het deksel op de pan in een halfuur zacht, lichtbruin en gaar. Schep op het laatst een lepel bloem en zout (dan karamelliseren de uien beter) erdoor. Giet de witte wijn erbij. Laat op hoog vuur de alcohol verdampen, giet er het uiwater bij plus twee bouillonblokjes. Laat dit op een laag vuur een kwartier pruttelen. Op smaak brengen met peper en zout. Steek vier rondjes uit brood, rasp er kaas over. Als je vuurvaste kommen hebt, verdeel je daar de soep over, leg de broodjes met kaas er bovenop en laat het geheel gedurende 10 minuten goudbruin kleuren in de oven. Geen vuurvaste soepkommen? Bak de kaasbroodjes op een vel bakpapier in de oven en leg ze daarna op de soep

Bronvermelding