Amerikaans Monkey bread (soort zeeuws bolusbrood)

Brood/sandwiches, Ontbijt, 12 personen, Wereldkeuken.
Voorbereiding: 15 minuten, Wachten: 60 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 09-09-2011 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 350 gr suiker (glaceersel)
  • boter, voor het invetten
  • 1 theel suiker
  • 3 dl lauwwarme melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 450 gr witbroodmeel
  • 1 theel zout
  • 1 eetl sinaasappelschil, geraspt
  • 40 gr boter,gesmolten (glaceersel)
  • 3 eetl sinaasappelsap (glaceersel)
  • 50 gr bruine suker (glaceersel)
  • 1 eetl kaneel (glaceersel)

Bereiden

Vet een grote halfronde bakvorm in. Laat de suiker oplossen in de melk en strooi er de gist op. Wacht tot het mengsel na 10-15 minuten schuimig is. Vermeng het meel, zout en sinaasappelschil in een grote kom. Maak een kuitje inhet middden en schenk het gistmengsel erin. Verwerk dit alles tot een zacht deeg. Kneed het op een met bloem bestoven werkvlak tot een zacht, soepel en elastisch deeg of gebruik uw mixer met deeghaken. Doe het deeg in een ingevette kom en draai het deeg om zodat het overal bedekt is met een dun vetlaagje. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Vermeng voor het glaceersel de boter en het sinaasappelsap in een kleine pan. Voeg de bruine suiker toe en laat dit oplossen. Meng het kaneelpoeder en de suiker in een kommetje. Vouw, sla en duw de lucht uit het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in 30-35 bolletjes. Doop elk bolletje in het glaceersel en rol het door de kaneelsuiker. Leg de bolletjes in lagen in de bakvorm, laat op de bodem wat ruimte voor het rijzen. De bolletjes moeten dicht tegen elkaar liggen maar mogen elkaar niet raken. Laat de bolletjes van elke volgende laag de openingen eronder overlappen. Als alle bolletjes zijn verwerkt, dekt U het deeg af met huishoudfolie en laat het rijzen tot het dubbele volume. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Verwijder de folie, schenk evt. resterend glaceersel over de bovenkant en bestrooi met de rest van de kaneelsuiker. Bak het brood in 25-30 minuten goudbruin. Keer het brood op een plankje of groot bord: denk aan de hete siroop. Laat het voor het serveren iets afkoelen. Variatie: Voeg een in stukjes gesneden appel toe aan het suiker/kaneelmengsel en leg stukjes appel tussen de deegbolletjes.

Materialen

halfronde bakvorm

Bronvermelding