Tarte tatin à la hollandaise

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Frans.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 45 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 01-05-2006 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 25 gram rietsuiker
  • 1 snufje zout
  • schil van halve citroen
  • 125 gram roomboter of plantaardige margarine
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • kaneel
  • 6 à 8 appels
  • 2 à 4 eetlepels rietsuiker of bruine basterd

Bereiden

0. Zet de quicheschaal op een stuk bakpapier en trek langs de over met een potlood. Knip dit uit een leg in de quicheschaal. Strooi de 2 à 4 eetlepels rietsuiker of bruine basterd op het bakpapier. 1. Weeg de ingrediënten af 2. Zeef meel boven kom 3. Voeg suiker, zout en geraspte schil van een goed schoongeboende halve citroen toe aan de kom toe en roer met de vork door 4. Snijd de boter in erwtgrote blokjes, voeg aan de kom toe en roer luchtig door de rest heen 5. Breek het ei boven de kom en voeg het ijskoude water toe. 6. Roer met de vork goed door, af en toe wat prakkend, tot het steeds samenhangender wordt en kneed er dan vlug een bal van. De boter hoeft niet totaal vermengd te zijn, je mag 'm zien zitten. Vouw er plastic folie omheen en leg minimaal een half uur in de koelkast om te rusten. 7. Schil ondertussen de appels en snjid ze in vier parten. Leg deze in een mooi patroon en met met de bolle kanten naar beneden op het bakpapier. 8. Bestrooi de appels met de kaneel en de zoetekauwen kunnen ook op de appels nog wat rietsuiker of bruine basterd strooien. 9. Verwarm de oven 10 minuten voor op 180 graden (hete lucht) (200 conventioneel) 10. Bestrooi een plank met bloem, haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het dezelfde diameter heeft als de quichevorm. 10. Leg het deeg op de appels en druk goed aan en prik met de vork hier en daar wat luchtgaatjes erin. 11. Schuif de tarte tatin op een rooster in het midden van de oven en bak in zo'n 30 à 40 minuten goudbruin. 12. Haal eruit met de pannelappen of ovenhandschoenen en laat even uitdampen op een taartrooster. Keer de taart vervolgens om op een taartbord. Warm gegeten is 'ie heerlijk, maar ook koud niet te versmaden ! Bon appétit !

Materialen

deegkom, zeef, weegschaal, vork met lange tanden, plastic folie, quicheschaal met doorsnee van ongeveer 24 cm, bakpapier, potlood, schaar, schilmesje, deegroller en deegplank, oven hete lucht 180 graden, pannelappen, taartrooster, taartbord

Bronvermelding