Appel-chocoladetaart

Gebak, Nagerecht, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 60 minuten, Wachten: 240 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 15-08-2011 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 275 gr + beetje boter
  • 175 gr + beetje bloem
  • 100 gr walnoten
  • 750 gr zure appels
  • 5 eetl citroensao
  • 600 gr pure chocolade
  • 5 eieren
  • zout
  • 250 gr suiker
  • 1 theel bakpoeder

Bereiden

Vet de springvorm in en bestuif met bloem. Hak de noten grof. Leg 1/2 appel koud weg. Schil de rest van de appels, snij in vieren, verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes. Druppel er 3 eetl citroensap overheen. Snij 240 gr boter in blokjes. Snij met een dunschiller ca. 2 eetl chocoladekrullen van 300 gr chocolade. Breek de rest van de 300 gr in grove stukken en laat het met de boter au bain marie smelten. Laat kort afkoelen. Splits de eieren. Klop het eiwit met een snufje zout stijf. Klop de eidooiers met de suiker in ca. 5 minuten tot een crème. Klop de vloeibare chocolade er geleidelijk doorheen. Zeef er 175 gr bloem en het bakpoeder overheen en roer erdoorheen. Spatel eerst het eiwit, dan de noten en tenslotte de appelstukjes erdoorheen. Strijk het mengsel in de vorm. Bak de taart in ca. 1 uur in een voorverwarmde oven (200 graden, hetelucht 175 graden), dek evt na 45 minuten af. Laat afkoelen. Hak de resterende 300 gr chocolade en smelt au bain marie met 25 gr boter. Was de halve appel, snij doormidden, verwijder het klokhuis en snij de appel in partjes. Druppel er 2 eetl citroensap over. Dep de appelpartjes droog en doop elk partje voor de helft in de chocolade. Laat ze op bakpapier kort drogen. Druppel met een theelepel wat chocolade in streepjes over de chocoladekant van de appelpartjes. Je krijgt zo een leuk streepjeseffect. Laat ze drogen. Verwarm de rest van de chocolade nogmaals en strijk hem over de taart, ook de zijkanten besmeren. Versier de chocoladetaart met de chocoladeappelpartjes en de chocoladekrullen. Laat de taart drogen.

Materialen

springvorm, 26 cm

Bronvermelding