Kerriesoep met kaas

Soepen, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 13-07-2012 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 50 gram boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 flinke prei, in ringen
  • 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
  • 1-1,5 eetlepel kerriepoeder (soort naar keuze)
  • 40 gram bloem, gezeefd
  • 1 3/4 liter groenten- of kruidenbouillon
  • 2,5 deciliter slag- of kookroom
  • 200 gram fijngeraspte extra belegen of oude Goudse kaas
  • 1 blikje mais of doperwten

Bereiden

Verhit de boter en laat de ui en prei drie minuten zachtjes fruiten. Roer knoflook en kerriepoeder erdoor en laat nog een minuut fruiten.Roer bloem erdoor en blijf een minuut roeren. Schenk er daarna, onder voortdurend roeren, de bouillon bij. Blijf roeren tot de soep aan de kook is gekomen en licht is gebonden. Laat de soep 8 minuten zachtjes koken. Temper daarna de warmtebron en roer de room (op kamertemperatuur) en de kaas door de soep. Blijf roeren tot de kaas is opgelost. Voeg er vlak voor het opdienen de tuinkruiden aan toe. Tip: geef er warm en knapperig afgebakken stokbrood bij. U kunt de soep nog verder 'verrijken' door er direct nadat de kaas is opgelost, 100-150 gram gekookte mais en/of doperwtjes door te doen.

Bronvermelding