Menu
Appelkruimeltaart met gele room
Ingrediënten
- 75 gr geschaafde amandelen (voor de kruimellaag)
- 250 ml volle melk (voor de gele room)
- 2 eidooiers (voor de gele room)
- 1 zakje vanillesuiker (voor de gele room)
- 40 gr suiker (voor de gele room)
- 25 gr bloem (voor de gele room)
- 10 grote goudreinetten (voor de appeltaart)
- 300 gr zelfr bakmeel (voor de appeltaart)
- 150 gr basterdsuiker (voor de appeltaart)
- 175 gr boter (voor de appeltaart)
- 1 ei (voor de appeltaart)
- 1 zakje vanillesuiker (voor de appeltaart)
- 2 theel kaneel (voor de appeltaart)
- 1 citroen (voor de appeltaart)
- 50 gr boter (voor de kruimellaag)
- 50 gr zelfr bakmeel (voor de kruimellaag)
- 50 gr suiker (voor de kruimellaag)
Bereiden
Bereidingswijze gele room:
Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt. Kook in de tussentijd de melk. Voeg de gezeefde bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad. Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.
Voeg de warme melk al roerend toe, goed roeren anders ontstaan er klonten. Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5 minuten aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat.
Als het mengsel dik genoeg is laat je het afkoelen, in de tussentijd wel af en toe roeren zodat er geen velletjes ontstaan. Als het mengsel helemaal afgekoeld is zet je het in de koelkast om nog meer op te stijven.
Bereiding appeltaart
Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker. Doe hierbij de rasp van de schil van de citroen (alleen het gele). Voeg de helft van de in blokjes gesneden boter toe en kneed met je handen tot een deeg. Voeg het losgeklopte ei en de rest van de boter toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
Schil de appelen en snij deze in plakjes. Voeg wat citroensap, een zakje vanillesuiker en de kaneel toe en laat de smaken in de appel trekken.
Bereidingswijze kruimeldeeg
Meng de boter, suiker en het bakmeel totdat er een soort van broodkruimels ontstaan. Als het mengsel korrelig is voeg je de geschaafde amandelen toe. Meng deze er goed doorheen.
De complete taart voor 10 personen:
Vet een springvorm van 25 cm in met boter en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleed de vorm hiermee. Druk de randen goed aan, als er gaten ontstaan kan je deze opvullen met deeg. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
Breng een royale laag gele room aan op het deeg. Leg hier bovenop de suiker-kaneel appeltjes en druk deze licht aan. Sluit vervolgens af met het kruimeldeeg, bestrooi de hele taart hiermee.
Doe de taart 60 minuten in de oven op 175 graden.
Materialen
springvorm, 25 cm