Moederdagtaart

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 10-05-2006 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 200 gram zachte boter
  • 300 gram bloem
  • 1 ei

Bereiden

Recept Moederdagtaart Ingredienten: Voor de bavarois: # 500 gr verse aardbeien of 3 dl aardbeien sap # 10 blaadjes gelatine # 1 dl fraise de bois # 1 vanille stokje # 150 gr suiker # 5 dl slagroom, lobbig geslagen met nog eens 100 gr suiker # rasp van 1 citroen # 1 oma’s chocolade cake in plakken # 2 dl fraise de bois aardbeien likeur # 250 gram verse aardbeien als garnituur # 20 kleine rode roosjes # 2 dl slagroom met 30 gr suiker om de taart mee af te garneren Om de taart mee af te glaceren: # 250 gram pure chocolade # 125 cl room # 100 gr suiker Werkwijze: Maak eerst een harde wener bodem door alle ingredienten in een keukenmachine te mengen todat er een kruimelig deeg onstaat. Haal het deeg eruit en kneed het even goed door. Rol het nu uit tussen vetvrij bakpaier en druk er met de ring van de taartvorm er een bodem uit. Prik de bodem in met een vork en bak deze af in een voorverwarmde oven op 200 graden. Laat de goudbruin gebakken bodem afkoelen en smeer deze in met een klein beetje gesmolten chocolade totdat de hele boem bedekt is. Laat dit nu een 2e keer afkoelen. Maak nu de bavarois door 500 gram aardbeien met 150 gr suiker in de keuken machine fijn te draaien. Wel eerst de blaadjes gelatine in koud water totdat ze zacht worden en los ze daarna op in 1 dl fraise de bois en 4 eetlepels van je aardbeien pulp. Je kunt dit het best doen door eerst de drank met aardbeien pulp lauwwarm te laten worden en er dan de uitgeknepen gelatine aan toe te voegen. Pas op dat het niet te warm word anders verliest de gelatine zijn werking!! Meng vervolgens het opgeloste gelatine papje met doorgedraaide aardbeien en zet dit koud (of op ijs indien aanwezig). Sla ondertussen de slagroom op met de resterende suiker maar zorg dat hij lobbig word, dus zeker niet te stijf. Als het aardbeienmengsel gaat geleren en er strepen ontstaan als je er met een garde doorheen roert kun je de slagroom erdoorheen roeren. Doe nu de bodem van je springvorm in de ring en leg hierop de gechocolateerde harde wener bodem. Bekleed nu de gehele vorm met dunne plakjes cake en besprenkel deze met wat aardbeien likeur. Giet nu de nog lobbig zijn de bavarois in de vorm ongeveer tot 1/3 en leg hierop weer wat plakken choco cake. Giet weer 1/3 van de bavaroise in de vorm en weer cake. Herhaal dit tot de vorm vol is en je bent geëindigd met de cake. Laat de taart nu goed opstijven (ong. 4 uur). Als de taart goed stijf is maken we het chocolade strijksel voor de bovenkant. (Hiermee kun je ook de zijkanten mee afstrijken als je dat wilt). hiervoor smelt je de chocolade met de room en wat suiker in een pannetje. (Pas op dat de chocolade niet heet wordt; alleen op zacht vuurtje laten smelten!!) Laat vervolgens deze massa een beetje afkoelen todat je hem kunt gieten of strijken. Haal de taart uit zijn vorm en strijk de bovenkant af met een dikke laag van het choco/roommengsel. Bewaar wat om misschien de zijkanten te strijken of hiermee wat schotsen choco aan de zijkanten te plakken. Hoe maak je de schotsen? Nou dat is heel simpel, smelt ongeveer 200 gram pure chocolade au bain marie of in de magnetron, en giet dit uit op een vetvrij papiertje. Pak nu een spatel en smeer het uit tot je een grote dikke plak krijgt. Laat dit een beetje afkoelen zodat je met een mes strepen ter hoogte van de taartring kunt zetten in de licht afgekoelde chocolade. Je doet dit, omdat als de chocolade helemaal is afgekoeld, je ze nu makkelijk kunt breken. Met deze schotsen en een beetje chocolade lijm plak je dit rondom de taart. Garneer nu de taart af met wat toefjes slagroom en de roosjes, maar je kunt er natuurlijk ook helemaal je eigen fantasie eraan overlaten.

Bronvermelding