Hartige taart: aspergetaart

Hartige taarten, Buffet, 6 personen, Frans.

Laatst aangepast: 12-04-2007 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • en...

Bereiden

zout peper 150 gram koude boter in kleine blokjes 1 eidooier 750 gram groene asperges 0,5 l melk nootmuskaat 100 gram gruyere, geraspt 2 eieren 4 el creme fraiche Meng in kom 250 gram bloem met snuf zout, 100 gram boter en eidooier. Wrijf er met vingers een kruimelig mengsel van. Voeg 2-3 el koud water toe en kneed alles met koele hand snel tot soepel deeg. Laat deeg in plastic folie in koelkast minstens 30 min. Rusten. Was asperges en snij harde uiteinden eraf. Kook ze in grote pan met ruim water en zout ca. 5 min. Tot beetgaar. Laat uitlekken. Verwarm oven voor op 200 graden. Verwarm 50 gram boter in pan en roer 50 gram bloem erdoor en laat even garen. Voeg al roerend scheut voor scheut melk toe en blijf roeren tot mooie gebonden saus. Laat saus nog ca 5 min. Zacht pruttelen en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer van vuur af de kaas en eieren door saus. Rol deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot lap van 30x35 cm. Bekleed vorm met deeg en druk randen goed aan. Strijk helft van saus over bodem uit. Schuif taart in oven en bak ca 20 min. Verdeel asperges over bodem. Roer creme fraiche door rest van saus en strijk saus uit over asperges. Bak in ca 15-20 min. In midden van oven tot gaar en goudbruin is. Laat taart iets afkoelen in vorm.

Bronvermelding