Menu
'Broccoli-brie-champignon taart' Mijn favoriete hartige taart
Ingrediënten
- zie onder
Bereiden
Broccoli-brie taart
voor 4 personen
Ingrediënten
2 pakjes bladerdeeg of zelfgemaakt korstdeeg *zie onder
boter,
1 ui, gesnipperd
ca. 400 g champignons, schoongeveegd en in partjes gesneden
1/2 tl tijm
olie,
ca. 600 g broccoli, gewassen en in roosjes gesneden
ca. 200 g cashewnoten, gezouten
ca. 300 g brie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C,
verhit olie in een koekenpan,
fruit de ui,
bak de champignons en de tijm tot de champignons gaar zijn maar nog niet bruin,
kook de broccoli gaar in een minuut of 5,
vet een grote springvorm of taartvorm in met boter,
bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg of het korstdeeg,
houd hierbij ongeveer 1/3 van het deeg achter voor de bovenkant,
snijd de brie in dunne plakken,
leg deze op het deeg in de springvorm, bekleed ook de wanden,
houd hierbij ongeveer 1/3 achter voor de bovenkant,
vul de springvorm met de broccoli, champignons en cashewnoten,
leg de overgebleven brie er boven op,
dek de vorm af met het overgebleven deeg,
let op dat er een paar 'luchtgaten' open blijven,
plaats de taart in de oven,
de taart is na ongeveer 45-60 minuten klaar.
Lekker met een salade. In de herfst serveer ik deze taart het liefst met een salade van sla, druiven, blokjes geitenkaas (hard of zacht) en walnoten en een dressing van olijfolie, azijn/balsamico, honing, peper en zout.
Eet smakelijk!
* korstdeeg maak je van 400 g bloem, 200 g boter, 200 ml water en 1 tl zout. Bloem en zout mengen. De boter met 2 messen in stukjes snijden. Het deeg snel kneden/mengen. De boter moet zichtbaar blijven. Aanrecht met bloem bestuiven en het deeg uitrollen tot een dikke plak. De plak opvouwen en weer uitrollen. Dit twee keer herhalen. Tenslotte uitrollen tot een plak die in 2 stukken gedeeld wordt. 2/3 is voor de bodem en de wanden van de taartvorm. 1/3 is voor de bovenkant.
Materialen
Deze taart vind ik vooral lekker vanwege de combinatie van de verschillende smaken. De broccoli past goed bij de brie. De champignons krijgen door de tijm een goede oppepper. En de noten geven het een lekkere 'bite'.