Aardappelen algemeen

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 11-01-2024 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • aardappelen - -

Bereiden

Worden aardappelen verwerkt in een gratin of wilt u er koekjes van maken? Wrijf de aardappelen dan voor het snijden of raspen droog met een schone doek en was ze niet. Het zetmeel van de aardappelen zorgt er dan zelf voor dat het gerecht mooi bindt. Gaat u frituren? Spoel de aardappelen dan na het snijden wel goed af. De schijfjes of frites plakken dan niet aan elkaar. ZEER BLOEMIGE aardappelen (afkokers) vallen tijdens het koken makkelijk uiteen en zijn dus heel geschikt voor stamppot, puree, soep of soufflé. Bekendste soorten zijn Eigenheimer en Irene. Ook : Doré, Resonant, Irene, Noorderling. BLOEMIGE aardappelen zijn lekker kruimig. Kook ze in weinig water om het uiteen vallen zoveel mogelijk te beperken. U kunt ze ook bakken, poffen of er frites van maken. Geschikste soort voor aardappeltortilla. Bekende rassen : Berber, Bintje, Bildstar, Doré, Maritiema, Rode Pipo, Santé en Turbo. Ook Alpha, Amazone, Eba, vanGogh, Lady Rosetta, Première, Texia, Bio Raja/Alouette VASTKOKENDE aardappelen blijven mooi in vorm en zijn ideaal voor bijvoorbeeld gratin, bakken en roosteren. Bekende soorten zijn Accent, Nicola en Opperdoezer Ronde. Ook Desiré, Eersteling, Charlotte, Gloria, Agria, Diamant, Liseta, Lutetia, Monalisa, Primura, Prior, Remarka. In de winter zijn geschikt voor stamppot bv. eigenheimer, bildstar, irene, bintje, frieslander of biologische raja. (Delicious jan. 2014)

Bronvermelding