Aardappelen dauphinoise

Anders, Bijgerecht, 8 personen, Frans.

Laatst aangepast: 17-10-2011 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappelen, geschild
  • 1 liter volle melk
  • 600 ml slagroom of crème fraîche
  • 3 teentjes knoflook, gepeld, in flinterdunne plakjes
  • 1,5 tl versgeraspte nootmuskaat (naar smaak)
  • 250 gr geraspte gruyère
  • zeezout
  • versgemalen zwart peper

Bereiden

Snij de aardappelen in plakken van ca. 3 mm. Doe ze in een pan, giet de melk erover en doe er een flinke snuf zout bij. Voeg als de aardappelen niet volledig onderstaan een scheutje water toe. Breng ze op halfhoog vuur aan de kook en kook ze in ca. 10 minuten net gaar. Stort ze in een vergiet en gooi de melk weg. Verhit de oven tot 200 C. Doe de warme aardappelen in een grote kom en voeg de slagroom of crème fraîche toe. Bestrooi ze royaal met zout en versgemalen peper en voeg knoflook en nootmuskaat toe. Schep alles luchtig door elkaar, voeg evt. nog zout en peper toe. Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over een ovenschaal. Bestrooi het met de geraspte kaas en zet de schaal in de oven. Bak de schotel 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de room borrelt.

Bronvermelding