Parelhoen met zuurkool

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 22-10-2006 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 parelhoen
  • 4 sjalotjes
  • 1 appel (jonagold)
  • 75 gr boter of margarine
  • 1 theel gedroogde rozemarijn
  • 125 gr spekreepjes
  • 50 gr wijnzuurkool
  • 3 plakjes vet spek
  • zout en peper

Bereiden

Oven voorverwarmen op 175 gr. Sjalotjes pellen en snipperen, appel schillen en grof raspen. 25 gr boter in een diep bord doen en met een vork de appel, de helft van de sjalotjes en de rozemarijn erdoor prakken. Hier de buikholte van de parelhoen mee vullen. Buikholte dichtmaken met cocktailprikkers. Parelhoen rondom bestrooien met zout en peper. In ovenschaal spekreepjes, zuurkool en rest van de sjalot door elkaar mengen en op smaak maken met peper In braadpan of braadslee rest van de boter verhitten. Parelhoen in ca 15 min. rondom bruin bakken. Parelhoen op de zuurkool leggen. Vet spek op de parelhoen leggen en braadvet erover schenken. In het midden van de oven de parelhoen ca. 1,5 uur stoven. Deksel van de schaal halen en de parelhoen in nog 10 min. goudbruin laten worden. Serveren met aardappelpuree met komijn.

Materialen

cocktail prikkers ovenschaal met deksel (ca. 2 ltr)

Bronvermelding