Lemper

Rijst, Hapje, 6 personen, Oosters.
Voorbereiding: 500 minuten,

Laatst aangepast: 29-12-2011 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr ketanrijst

Bereiden

Ingredienten voor de rijstrolletjes: 500 gram ketan (kleefrijst) 800 ml water ¼ deel van een blok santen (kokoscréme) Beetje zout Ingrediënten voor de vulling: 500 gram rundergehakt of 500 gram kipfilet (in kleine stukjes) 3 grote uien (fijngesnipperd) 4 knoflooktenen (fijngesnipperd) 4 kemiri¿s (notensoort, fijn raspen) 2 theelepes ketoembar (koriander) 1 theelepel djinten (komijnpoeder) 1 theelepel koenjit (kurkuma/geelwortel) peper en zout Verdere benodigdheden: een vijzel Rijsstomer aluminiumfolie of plastic folie in vierkantjes geknipt, ongeveer 20 x 20 cm Gebruik aluminium als je de lempers wilt opwarmen in de stomer of oven. Gebruik plastic folie als je ze wilt opwarmen in de magnetron. plastic handschoenen olie kwastje Bereidingswijze: Spoel de ketan (kleefrijst) eerst met wat water schoon. Zet de rijst met 800 ml water op en kook hem als gewone rijst. Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout en het stukje kokosblok toe. Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden. Ongeveer 10 minuten. Vervolgens laat je de ketanrijst even stomen. Doe de rijst in de stoompan en laat het ongeveer 15 a 20 min. stomen. Schep de ketan, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen. Fijngesnipperde uien, knoflook, fijngeraspte kemiries en alle kruiden in een vijzel fijn wrijven. Laat 2 eetlepels olie warm worden en fruit hierin dit mengsel. Vervolgens de stukjes kipfilet erbij doen of het gehakt. Mee laten bakken totdat het gaar is. Peper en zout naar smaak toevoegen. De vulling is nu klaar, goed laten afkoelen. Nu kunnen we de rijstrolletjes gaan vormen en vullen. Gebruik plastic handschoenen want de kleefrijst, de ketan, plakt! Neem een stuk alumiumfolie of plastic folie en bestrijk het wat met olie. Leg een eetlepel kleefrijst op een stukje folie en druk dit plat tot een vierkant. Leg een dun streepje vulling in het midden. Klap het voorzichtig dicht (met behulp van de folie). Druk de randen van de kleefrijst stevig op elkaar en rol het tussen 2 handen tot een rolletje. Maak de uiteindes ook dicht. Zorg dat de lemper goed verpakt is in de folie. De lumper kan in de stomer, magnetron (alleen als je plastic folie gebruikt hebt!) en oven opgewarmd worden. Het rollen moet je even onder de knie krijgen, maar met geduld lukt het je wel! Tip 1: Wil je het jezelf makkelijk maken, dan hoef je het kruidenmengsel (knoflook, uien en alle kruiden) niet zelf te maken. Je kunt het namelijk kant en klaar kopen in de vorm van een boemboe (kruidenmengsel) van lemper van het merk Koningsvogel (is de lekkerste). Je moet het dan alleen wat bijkruiden met 1 bouillonblokje en massala( Surinaamse kerriepoeder). Tip 2: Mocht je niet in het bezit zijn van een rijststomer, dan kun je deze vervangen door een metalen vergiet te gebruiken en een grote pan, waarin het vergiet past. Vul de pan met een laag water, laat het water koken en plaats de vergiet erboven op. Doe in het vergiet de rijst - die je vantevoren even gekookt heb - plaats een deksel bovenop het vergiet en laat het zo stomen. Let op: het water mag niet in het vergiet komen, dus doe niet teveel water in de pan!

Materialen

Recept lemper (ongeveer 30 stuks) Voor het maken van lempers moet je veel tijd uittrekken, maar het resultaat is er wel naar. Ze zijn overheerlijk en dit traditionele Indische recept, vind je vaak al kant en klaar in de toko¿s, maar tot nu toe heb ik er geen één gevonden volgens het recept van mijn moeder. (en die zijn natuurlijk de lekkerste).

Bronvermelding